Intervju: Kings of Convenience om »I’d Rather Dance With You«

Publicerat den 13 December 2009 under Intervjuer av Martin Romatowski. Inga kommentarer.

Eirik och Erlend, Kings Of Convenience.Kings of Convenience är för evigt förknippade med indiehiten »Id Rather Dance With You«. När Erlend Øye and Eirik Glambek Bøe besökte Stockholm tidigare i höstas för en spelning på Nalen visade sig att de två norrmännen själva inte är särskilt förtjusta i låten.

»I’d Rather Dance With You« är med på Nollnolltalets lista. Hur känner ni spontant inför den?
Eirik: − Det är inte någon av våra bättre låtar.
Erlend: − Rent musikaliskt så är inte att låten är någon höjdare, men som kulturellt dokument så tycker jag att den finns med på topp tio över 00-talets viktigaste låtar. Den säger mycket om vad mänskligheten har hållit på med under de tjugo senaste åren och den säger också något om hur livet har sett ut i norra Europa under den här tidsperioden.

Är det delvis därför den har blivit så populär, för att folk känner igen sig i texten?
Eirik: − Nej, först och främst så handlar det om att den har en catchig hake. Det är nog det som har gjort låten så stor.
Erlend: − »I’d Rather Dance With You« är en bra singel, men en dålig albumlåt. Vi försökte helt enkelt göra glad popmusik när vi skrev den. Vill man ha lite lågt brus på i bakgrunden så tror jag att det är den perfekta låten.

Hur tycker ni att er musik har förändrats sedan Riot On An Empty Street, skivan där »Id rather dance with you« finns med, släpptes 2004?
Erlend:
− Svårt att säga, allt har sedan dess handlat om att förhålla sig till den låten.

Okej. Vad tycker ni då om den norska musikscenen i dag, och kanske framför allt musikklimatet i er hemstad Bergen?
Eirik: −
Det mesta i Norge, som i Oslo och Trondheim till exempel, känns avslaget och tråkigt. I Bergen däremot händer det faktiskt en hel del intressanta saker. Ett bra band, som faktiskt känns rätt svenskt i sitt uttryck, är The New Wine. Det kan mycket väl vara det mest svenska band som någonsin har bildats i Bergen.

Hur definierar du det här »svenska« i musiken?
Eirik: −
Jag skulle vilja säga att det är musik med ett direkt tilltal som omedelbart väcker ens intresse. Svenskar är väldigt bra på att skriva just sådana låtar, vilket är på gott och ont.

Finns det några andra artister från Bergen som ni gillar?
Erlend: − John Olav Nielsen
tycker jag är bra. Han gör musik i samma anda som bob hund och Håkan Hellström.

Avslutningsvis, vilka är era favoritlåtar från det senaste decenniet?
Eirik:
»If I Ever Feel Better« med Phoenix är en fantastisk låt och jag gillar också »Once Around The Block« med Badly Drawn Boy.
Erlend:
»Rubicon« med Alan Braxe och Fred Falke, som jag har med på min DJ Kicks-skiva. Ingen låt har någonsin varit mer fest än den. Men annars så jag tycker att det är tråkigt att sammanfatta ett helt decennium. Tänk till exempel på vår skiva som kom ut i höstas! Ingen kommer jag någonsin ha med den på sin topplista för 00-talet. Det är verkligen fräckt.

Etiketter:

19. Kings Of Convenience, »I’d Rather Dance With You«

Publicerat den 13 December 2009 under Listan av Gästskribent. 1 kommentar.

19. Kings Of Convenience, »I’d Rather Dance With You«
(singel & albumspår, Riot On An Empty Street,

Gästskribent: Kajsa Lindström

Kings Of Convenience.Det dröjer tre år mellan Kings Of Convenience debut Quiet Is The New Loud och uppföljaren Riot On An Empty Street. Frontfiguren Erlend Øye har flytt regniga Bergen till ett möjligheternas Berlin med soloprojekt och uppstart av nya bandet The Whitest Boy Alive.

Jag själv är nyss fyllda 16 och fattar inte vem som är vem av Kings Of Convenience och Queens Of The Stone Age. Samtidigt får Björks tidiga grejer en revival bland senåttiotalisterna, Mew släpper Frengers, bob hund firar 10 år och en av dem i Kaizers Orchestra spelar pumporgel med gasmask. Norden känns skitcoolt.

»I’d Rather Dance With You« är inte epokavgörande på något sätt. Jag kan inte heller säga att jag tycker att den definierar nollnolltalet. Men kanske är lite det som är grejen med bra poplåtar; man behöver inte riktigt förstå vad eller varför. Det är skivorna som gör avtryck som räknas, som man plockar fram år senare och blir kompis med på nytt.

YouTube Preview Image

Den här låten tar upp något så okomplicerat som att bli förälskad bara för en kväll och inte hitta en enda anledning till varför man skulle prata hellre att dansa tillsammans. Anspråkslöst, men på samma gång så ofrånkomligt tidlöst. Arrangemangen faller med enandet av folkpopens akustiska gitarrer och jazzfunkens repetitiva sväng in i under samma rubrik. Svänget, ja. Åh, vi har ju inte ens börjat prata om svänget än.

Kajsa Lindström är journalist och redaktör för webbpublikationen Popponny. Hon tycker att »I’d Rather Dance With You« är 00-talets bästa låt. Hon har också skrivit om Phoenix »Too Young« på Nollnolltalet.se

Lyssna också på:

Kings Of Convenience, »I Don’t Know What I Can Save You From (Röyksopp remix)« (remix, Versus, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Cornelius, »Drop (Kings Of Convenience remix)« (remix, DJ Kicks: Erlend Øye, 2004)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

The Whitest Boy Alive, »Golden Cage (Fred Falke remix)« (remix, 2008)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , , , ,

Presenteras av musikmagasinet Novell