Vilken låt gillar DU bäst på Nollnolltalet.se:s lista?

Publicerat den 8 January 2010 under Nyheter av David Hylander. 15 kommentarer.

Hundra personer röstade för att vi skulle få fram listan på den lista som vi har räknat ner på den här bloggen under hösten.

Vi kallar de hundra låtarna på listan för 00-talets hundra bästa.

Det är de ju inte; vad som är bra och bäst är förstås alldeles för subjektivt för att det ska finnas EN sån lista. Vi har varsin lista, både vi som har varit med om att skapa Nollnolltalet.se, och ni som här läst och kommenterat.

Vi har också var sin låt som vi tycker är allra bäst (även om några av oss har samma). I samma anda som vi under hösten har stämt av med en liten opinionsundersökning var tionde dag ställer vi nu den stora frågan:

Vilken låt gillar du bäst på Nollnolltalet.se:s lista?

Det kan vara så att din favoritlåt från 00-talet inte finns med bland de hundra. Det är rent av sannolikt. För att ändå begränsa urvalet lite finns det inget »En helt annan låt«-alternativ i den här omröstningen. Om ditt val inte finns med: Rösta på den låt av de hundra som du gillar bäst, eller avstå.

Framför allt: skriv i kommentarerna vilken låt du tycker är den bästa, om den inte finns med. Vi vill ju veta vilka ni tycker att vi har missat.


15 kommentarer på “Vilken låt gillar DU bäst på Nollnolltalet.se:s lista?”

 1. 1 Den 8 January 2010, 14:56 skrev Studiomannen:

  Folk som väljer har för lite koll på rock. Så enkelt är det. Jämför min och t ex Rolling Stones (tidningen) lista med er. Missa American Idiot? Queens of the stone age? Jet? Band of horses? Kaiser Chiefs? Helt otroligt.

  Men detta är underbart subjektivt. Jag tog naturligtvis INTE med covers och bestämde också att bara en låt per artist och grupp skulle vara med. Därför är det konstigt att min trea (”Sexyback”) som är en lysande monsterhit inte är med på er lista utan istället hyfsade “My love” och (BRRRR!) “Cry me a river”… :)

  Metal i alla former är utstuderat bortglömt hos er också. Även country. Därför är det oerhörda skillnader på våra listor.

  Jag jobbar som DJ sedan många år. Att inte en enda Timbuktulåt är med tyder på att ingen som röstar är DJ och ingen har sett karln live.

  Ska nyfiket läsa andras listor och reaktioner. Kul! Glöm aldrig det. Jag tycker att min lista är bäst såklart. Men jag älskar att göra listor och även att kolla på andras. Tack!

 2. 2 Den 8 January 2010, 15:31 skrev Studiomannen:

  Fick dåligt samvete. Läs det jag skrev ovan, stör er på det och läs nu att jag är alldeles för egotrippad. Om jag säger att Nollnolltalet sitter inne på fel sanning och jag på rätt så är det ingen bra väg.

  Sorry.

  Jag älskar musiklistor. Och älskar alltså Nollnolltalets initiativ (kanske borde höra de 30någonting låtarna jag aldrig hört… :) ) och ska fan sluta att vara stöddig.

  Förlåt!

 3. 3 Den 8 January 2010, 15:38 skrev Andreas:

  The Tough Alliance – 25 years and runnin’

  Dels för att den spelades under mitt mest euforiska ögonblick under hela 00-talet.

  Och dels för att den, lyckas fånga en ung persons stress över att allt är möjligt, men att man fastnar i valet och spekulationerna. Eufori och uppgiven självinsikt.

  Kanske ska man bara springa fortare, kanske, kanske, kanske?

 4. 4 Den 8 January 2010, 15:48 skrev mumari:

  Jag saknade dessvärre massor av låtar, men valde M.I.A, jag lyssnar inte alls på sån typ av musik, men den har fastnat hos mig!

 5. 5 Den 8 January 2010, 15:50 skrev Patrik:

  Andreas: Jag röstade på Sade, men hade det kommit till artister hade TTA vunnit. JAghade runt 10 av deras låtar på topp 50 till en början, men insåg att det blev för tjatigt.

  Studiomannen: Jag tillät covers, se plats 6 och 22.

 6. 6 Den 8 January 2010, 16:03 skrev Schniffel:

  Väldigt märkvärdigt att inte en endaste låt av U2 finns med på listan, då de gjorde ett enormt ryck från den där väldigt svajiga tiden på 90-talet. Om jag ju måste välja EN låt som borde finnas med på listan så säger jag Miracle Drug, från U2: s album How To Dismantle An Atomic Bomb. Släpptes visserligen inte som singel, men borde ha släppts. Det var min åsikt ^^ Annars var det rätt blandat på listan.

 7. 7 Den 8 January 2010, 16:23 skrev donnie:

  Britney Spears? Markus Krunegård??

  före U2 och Arcade Fire?

 8. 8 Den 9 January 2010, 15:30 skrev Rikard:

  Den sorgligt bortglömda The Soda från Hell on Wheels debutalbum borde absolut ha varit med. Gärna på bekostnad av Beyoncé, som hade alldeles för många låtar med på listan.

 9. 9 Den 10 January 2010, 23:38 skrev ♥ Tjelsi - så kan det gå när inte haspen är på ♥:

  Postal Service har jag mest fina minnen till :)

 10. 10 Den 11 January 2010, 08:30 skrev Inanna:

  Silent Shout är helt klart bäst av låtarna på den här listan, den enda låten här som är med uppe i toppen på min egen 00-talslista. Överlag känns det som att det är för mycket indie/pop-människor som har fått rösta, tittar man på den hiphop och den electro(nica) som är med på listan så är det typiska popmänniskoval. Jag menar – var är Kris Menace? Var är Tiga? Var är Lindstrom & Prins Thomas? Var är “Rej” med Åme? Var är Anja Schneider? Var är Ellen Allien? Var är Pryda? Var är Boards Of Canada? Var är Gui Boratto? Var är Burial? Var är Isolée? Var är Metro Area? Var är Miss Kittin? Var är Booka Shade? Var är Aril Brikha? Var är Fennesz? Var är Trentemoller?

  När man sen läser texterna om den elektroniska musik som är med så handlar allt om gränsöverskridande genrebrytande – att ta sig in i indiepopterritorium. Jag menar, det har lätt gjorts hundra bättre houselåtar än “Blind” på 00-talet, men de kommer ju inte med eftersom det inte är någon indiepopsångare som sjungit på dem.

  Vad jag vill säga är att det här är en så jävla insnöad lista. Hade det varit en indiemänniska som åstadkommit den här hade jag absolut förstått henne/honom, men när det här är någon sorts samling av vad “musiktyckar-Sverige” tycker så blir det bara pinsamt. Varför måste en elektronisk danslåt vara genrebrytande när inte en indiepoplåt behöver vara det? Varför får de inte spela på lika villkor?

 11. 11 Den 11 January 2010, 11:03 skrev David Hylander:

  @Inanna: Två saker, tror jag.

  1) Vi har försökt att ha många med rejäl dansmusikkoll bland de röstande. Däremot kan man konstatera att det är få med renodlat dansinstresse, men hyfsat många med renodlat pop/rock-intresse. Gör man ett tvärsnitt på den sortens musikintresserade som var med och röstade fram den här listan så är nog indiepopen nån slags norm, i någon mening. (Det finns många sådana problem med urvalet av röstande, och i efterhand kan jag känna att vi borde varit mer noggranna med det urvalet. Samtidigt är det svårt: dels att ha koll på hundratals människor och deras musiksmak, dels att få en bra balans när man inte vet vilka som tackar ja och vilka som tackar nej till att vara med. Det kräver en del jobb och väldigt bra koll.)

  2) Det tillvägagångssätt som vi valde för att ta fram den här listan premierar crossover-låtar. När hundra personer röstar faller de smalare eller mindre direkta låtarna väldigt ofta bort, även om de kanske hade förtjänat att vara med. De renodlade pop/rock-människorna saknar sina favoritlåtar (Arcade Fire och The Libertines är band som folk har mailat eller kommenterat och varit upprörda över att de saknas, t ex). De renodlade hiphop-människorna saknar sina favoritlåtar. Osv. Undantaget är väl just den sortens indiepop som du pratar om, som är överrepresenterad på listan.

  Jag har sagt till andra som har haft samma invändningar som du (fast när det gäller andra genrer) att jag hoppas att någon annan har sammanfattat årtiondet ur de musikaliska perspektiv som inte speglas i vår lista. Om du har tips på bra dansmusiklistor, eller har en egen: länka, så skriver vi gärna om det här.

 12. 12 Den 12 January 2010, 11:11 skrev Björkman:

  Är ytterst nöjd med att den självklara ettan gick att rösta på, “Calleth You Cometh I”. Tänk alla gånger den gett rysningar av välbehag genom kroppen, gåshud. Texten, kraften, allt man har inom sig som vill ut.. När jag får frågan om vilken som är min favoritlåt så vägrar jag alltid att svara. Det går egentligen inte att säga eftersom det finns så mycket bra låtar och nya stycken skapas hela tiden. MEN jag svarar också alltid att “Calleth You Cometh I” är en av de absolut bästa. En slutsats av det får man dra själv.. :)

 13. 13 Den 16 January 2010, 00:16 skrev Camilla:

  Hade velat rösta på Sebastien Telliers “La Ritournelle”, som ni ju hade på er lista men glömt i omröstningen. Ajaj! Apropå electro(nica) saknade jag Ada men Blondie hade haft mer att göra på en lista över nollnolltalets bästa album än låtar, liksom flera andra dito artister så det är lugnt för min del.

 14. 14 Den 27 April 2010, 11:54 skrev Andreas:

  Håkan Hellström? Broder Daniel?? Familjen??!
  Näe, det här är verkligen inte en lista man kan ta på allvar. Suck, vad dålig…

 15. 15 Den 14 May 2010, 17:45 skrev Pestbarn:

  Lite tråkigt att inte en enda låt med varken Timbuktu, The Killers, Promoe eller överhuvudtaget någon hårdrock fanns med. Lite fult också att ta med Johnny Cash’s cover av “Hurt”, alltför få människor vet att det är Nine Inch Nails som gjort den från början.

  Min röst fick falla på Familjen i alla fall, fanns inte många andra vettiga att välja emellan.

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell