2. Outkast, »Hey Ya!«

Publicerat den 31 December 2009 under Listan av Kim Nordberg. 1 kommentar.

2. Outkast, »Hey Ya!«
(singel & albumspår, Speakerboxxx/The Love Below, 2003)

»Kärleken är någonting som dör. Och när den dör går den över i förruttnelse och kan bli jordmån för en ny kärlek. Den döda kärleken lever då sitt hemliga liv i den levande och det finns i själva verket i kärleken ingen död.«

Pär Lagerkvist, ur Dvärgen.

andre3000-21. När den här texten publiceras vet ni att »Hey Ya!« inte vann omröstningen. Jag hade mina pengar på den ganska länge. Nästan alla röstande hade med »Hey Ya!« på sina listor. Den blev därmed 00-talets näst bästa låt. Det sägs att André 3000 sjöng in varje rad 30 gånger och sedan satte ihop bitarna, fras för fras. Till slut karvade han fram en störtskön poplåt, som sedan dess har spelats av många, många män med skägg.

2. »Hey Ya!« har en kapad takt. Ni kan räkna med själva: en två tre fyr, en två tre fyr, en två tre fyr, en två (!). Sen börjar den om. Den har också en kul video, där André 3000 spelar alla roller i gruppen The Love Below. Videon är en parafras på The Beatles första framträdande på amerikanska The Ed Sullivan Show 1964.

YouTube Preview Image

3. För att bli lika rippad som André är i videon (se 2:35 in i klippet) behöver man träna rätt mycket. Dels så gäller det ju att bränna av en del underhudsfett, men också att hata sig själv hyfsat mycket. Boxare kan det här. Det beror delvis på att man kan bli knockad av ett enda njurslag. Det är en motivering i sig, att slippa smärta.

1228128424

4.»Hey Ya!« handlar om kärleken och döden. Den är ett kapitel i ett kärleksfilmmanus som André jobbade med i början av 2000-talet. I berättelsen har huvudpersonen just vaknat efter en kärleksnatt med sin favorittjej och undrar om han ska tillåta sig vara kär eller släppa allt och dra. »If what they say is ›nothing lasts forever‹, then what makes love the exception?«, undrar André 3000. Jag låter Pär Lagerkvist svara. I kärleken finns ingen död, skriver Pär Lagerkvists dvärg i sin dagbok. Själva villkoret för kärlekens seger över döden är, enligt honom, att försonas med tanken på att den kräver skiftande föremål. Paret i »Hey Ya!« ser sina föräldrars samvaro i fonden men konstaterar att de inte kan leva på samma sätt. Därför måste de kanske ta avsked. Men också detta konstaterande gör för ont. Vi får aldrig veta vad de bestämmer sig för, eftersom resonemanget inte har något slut. Som André säger innan låten urartar i en lång orgie i nonsens: »Y’all don’t want me here, you just wanna dance«.

Företaget Polaroid var förresten glada över uppmärksamheten, men tvingades gå ut med en varning om att man inte alls skulle “shake it like a Polaroid picture”, som låten uppmanar.

Kim Veerabuthroo Nordberg är journalist och redaktör för Musikmagasinet Novell. Han skrev den allra första texten om en låt på Nollnolltalet.se-lista, Michael Jacksons »You Rock My World« på plats 100. Kim tycker att »Hey Ya!« är 00-talets 15e bästa låt.

Lyssna också på:

Outkast, »B.O.B. (Bombs Over Baghdad)« (singel & albumspår, Stankonia, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Outkast, »So Fresh So Clean« (singel & albumspår, Stankonia, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Kelis feat. André 3000, »Millionaire« (singel & albumspår, Tasty, 2004)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , ,

1 kommentar på “2. Outkast, »Hey Ya!«”

  1. 1 Den 3 June 2010, 10:59 skrev Marquiz:

    http://rapradar.com/2010/05/26/new-video-big-boi-shutterbugg/

    Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell