1. The Knife, »Heartbeats«

Publicerat den 31 December 2009 under Listan av Gästskribent. 18 kommentarer.

1. The Knife, »Heartbeats«
(singel & albumspår, Deep Cuts, 2002)

Gästskribent: Karin Arbsjö

Olof Dreijer, Karin Dreijer.När The Knife nominerades till en Grammis för bästa album 2003 skickade de en person utklädd till gorilla till galan för att protestera mot den sexistiska musikvärlden. I år bojkottar de den helt eftersom priset är uppdelat efter kön.

»Jag ska prata om musikpolitik, musikfeminism, sexistiska instrumenteringar och könsstereotypa sångarrangemang«, sa Karin Dreijer inför sitt sommarprat 2004. Det var också det som skivan Deep Cuts handlade om. Politik, fast gömd i tuggummi. En trojansk häst, som Jonas Grönlund skrev häromdagen.

Jag tror trojanerna var svenska pojkar. De musikintresserade som säkert skulle sälla sig till »popvänster« om de fick frågan men ändå hade skivsamlingar som till 90% bestod av mäns musik. Killarna som ordnade klubbarna där andra killar spelade skivor. Det var i alla fall de jag ville se besegrade av den skinande popmusiken där hon spelade alla rollerna, talade med alla röster. Sida vid sida med sin bror.

Det hände något med popvärlden i Sverige under början av nollnolltalet. Det är lätt att glömma bort hur illa det var men på 90-talet kunde skivbolag och festivaler ha lineups bestående av män och enbart män och komma undan med det som något normalt (lite som det fungerar i klubbvärlden nu). Det förändrades i takt med att DIY-kulturen exploderade – även om all utveckling till det bättre verkar hänga på en skör tråd. Karin Dreijer var extremt viktig för den förändringen och hon var så jävla kompromisslös och genialisk med sin feminism att den genomsyrade allt.

Allt det här är viktigt också för låten»Heartbeats«, 00-talets bästa. Det impregnerar den.

http://www.dailymotion.com/videox2wx3d

Liksom hon som sjunger den vägrar låten att inrätta sig. Den skapar ett enormt kraftfält genom att placera sig mellan dur och moll. Mellan nyvunnen kärlek och förlorad kärlek. Ögonblicket då hjärnan är ett rakblad och de tio dagarna av perfekta låtar är över men, precis som perfekt nostalgi, låter »Heartbeats« oss uppleva dem igen.

I intervjuer verkade det nästan som om The Knife ångrade sig sen, att de hade gått så långt mot ett kommersiellt ljud för att packetera sitt budskap på Deep Cuts. Kanske upplevde de att de efterföljare som deras electropop fick inte hade samma medvetna förhållningssätt till det plastiga. Och vi vet alla vad som hände med covern och en stor mängd kulörta studsbollar.

Men jag tror inte att man kan ångra »Heartbeats«.

Karin Arbsjö är nöjesreporter på Sydsvenskan och har tidigare skrivit på Nollnolltalet.se om Ameries »1 Thing«. Hon tycker att »Heartbeats« är 00-talets bästa låt.

Lyssna också på:

The Knife, »Pass This On« (singel & albumspår, Deep Cuts, 2002)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

The Knife feat. Jenny Wilson, »You Take My Breath Away« (singel & albumspår, Deep Cuts, 2002)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Le Tigre, »Deceptacon (DFA remix)«

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , , ,

18 kommentarer på “1. The Knife, »Heartbeats«”

 1. 1 Den 1 January 2010, 04:16 skrev Mathilda C.:

  Det var ju inga förutsägbara grejer det här…
  Och att man O R K A R försöka blanda in politik och feminism i det hela. Snälla, kära nån.

 2. 2 Den 1 January 2010, 04:17 skrev Viktor:

  Inte en enda låt med Eminem, årtiondets bäst säljande artist. Inte heller en enda låt med Kanye West, vilket kanske är ännu mer överraskande. Blev hans röster för utspridda? Tycker verkligen Sveriges musikjournalistkår mer om “You rock my world” eller “Dreaming of you” än om “Jesus Walks” eller “Through the Wire”?

  Ettan kändes given, och framförallt på top 10 på listan kändes det tydligt att det var en sammanställning. Låtar som alla har med ganska högt upp men som få har som nummer ett (kanske framförallt “Hey Ya!”).

  Det man kan konstatera, hur som helst, är att det gjordes många feta låtar det här decenniet.

 3. 3 Den 1 January 2010, 05:39 skrev johan:

  ja en ganska bra etta endå, men listan känns som att ett indiekompisgäng dragit ihop sina favoriter och sen lagt in lite annat populärt för att få det att verka trovärdigt.

 4. 4 Den 1 January 2010, 21:41 skrev Ron:

  huvudet på spiken:

  http://nojesguiden.se/artiklar/kritik-carl-reinholdtzon-belfrage-om-novells-nollnolltals-lista/#comments

 5. 5 Den 2 January 2010, 01:27 skrev David Hylander:

  @Ron: Det känns hur lätt som helst att rycka på axlarna åt Belfrages manerade gnäll i dag. Det står honom, och dig, fritt att inte gilla det som har skrivits här.

 6. 6 Den 2 January 2010, 13:41 skrev Lotta:

  Jag måste i alla fall säga att jag följt listan från första början och jag tycker det har varit både oväntade låtar och intressanta, välskriva texter i stort sett varje dag! Jag har verkligen uppskattat nollnolltalet.se och jag tror det är många fler som gillat än ogillat. Känns tråkigt att folk ska vara så skeptiska jämt. Gott nytt 2010 på er!

 7. 7 Den 2 January 2010, 17:07 skrev Tony:

  Bra lista.. Men vart tog Gnarles Barkley’s Crazy vägen?

 8. 8 Den 2 January 2010, 20:29 skrev Smulan:

  bra lista, dock så saknar jag som någon annan nämnde Eminem på listan. “Lose Yourself” är nog min personliga etta, kan inte fatta att den inte platsar på en top 100 lista?

 9. 9 Den 2 January 2010, 21:13 skrev C:

  Tråkigt att en fin lista ska behöva avslutas med unken extrempolitisk propaganda.

  Låt oss lyfta fram fakta. En enkel googlesökning visar att män är i majoritet på samhällets botten: i fängelserna (95 % män), bland de hemlösa (75 % män), bland de som omkommer i arbetsplatsolyckor (98 % män) och bland de som tar sitt eget liv (72 % män). Och kvinnor lever i genomsnitt drygt fyrå år längre än män.

  Hur kan någon då hävda att Sverige är ett samhälle där män håller varandra om ryggen och kvinnor är underordnade?

 10. 10 Den 6 January 2010, 11:35 skrev Pär:

  Ja var fan tog Crazy vägen? Det är nog 00-talets bortglömning?!?

 11. 11 Den 6 January 2010, 15:07 skrev daniel:

  crazy måtte vara 00-talets mest outhärdliga låt. längst ned i the department of luckily forgotten songs.

 12. 12 Den 8 January 2010, 11:51 skrev Novell:

  [...] nollnolltalet.se är nu i hamn, med The Knifes “Heartbeats” framröstat som årtiondets bästa låt. Det här tillkännagavs på vår nyårsfest på Södra Teatern som vi i redaktionen fortfarande [...]

 13. 13 Den 9 January 2010, 18:52 skrev Ronnie S:

  @ david: fast, det gäller ju allting man konsumerar isf. om man resonerar så behövs ju ingen kritik. du gillar inte att dn inte länkar i sina nyhetsartiklar på webben. jaha, men läs inte dn då. eller, du ser en tv-serie som du inte gillar och skriver om detta på ws. men varför? det står dig nämligen fritt att inte gilla det som visas på tv i usa. eller hur dn länkar sina nyhetsartiklar. man kan ju gilla idén med nollnolltalet men störa sig på utförande (risken för det sistnämnda är stor) och således ge uttryck för det.

 14. 14 Den 9 January 2010, 19:37 skrev David Hylander:

  @Ronnie: Du har rätt, det står mig fritt. Och jag menar det när jag säger att det står Belfrage och andra fritt att inte gilla Nollnolltalet eller delar av Nollnolltalet. Hade han fört fram befogad kritik på ett juste sätt hade jag tagit det på allvar och svarat på kritiken. Det har jag också gjort alla i andra fall där jag har sett att någon varit kritisk.

  Att jag svarade med en axelryckning när just den här artikeln länkades här ovan, beror på att den är hånfull, förminskande och otrevlig. Ett meningsutbyte som förs på det viset är jag inte intresserad av att delta i.

  Eller snarare: formulerar man sin kritik så är man ganska tydlig med att man inte är intresserad av vad någon har att säga till svar.

 15. 15 Den 11 January 2010, 13:47 skrev ronnie:

  @David: Det har du förstås rätt i (i det här fallet speciellt).

 16. 16 Den 19 January 2010, 22:36 skrev Snuttefilten:

  Jag har följt den här bloggen med nöje, men ettan blev något av ett antiklimax. Inte bara musikaliskt: Karin text är en rejäl besvikelse. För inte borde väl avslutningen till en lista över 00-talets bästa låtar avslutas med ett halvtuggat politiskt inlägg?

  Därmed inte sagt att kvinnors ställning och kulturens kommersialisering inte är värda att diskutera. Men även om jag tycker att det finns bättre låtar än “Heartbeats” (inte minst av The Knife själva) hade jag velat se att texten om listettan handlat om musik.

 17. 17 Den 25 February 2014, 21:24 skrev Tim:

  Rätt bra lista.. dock undrar jag två saker. Är 1 – 100 hur de rankas elle? Och varför i hela fridens namn är inte MGMT – Kids med eller Arcade Fire – Rebellion? Finner det extremt underligt, speciellt med tanke på hur mycket du verkar uppskatta indiemusik.

 18. 18 Den 6 May 2014, 00:32 skrev louis vuitton bags:

  lesser amount of The Motley Fool knows exactly which three companies are poised to hijack your cable provider’s profits head lice recognized according to the Guttmacher Institute handle because their Our newest FREE report details everything you need to know to line your pockets as cable crumbles look likeoffshore fishing grounds
  louis vuitton bags http://tshirtsandtwine.com/

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell