Låtarna som blev över + Den perfekta spellistan

Publicerat den 29 December 2009 under Vi minns 00-talet av David Hylander. 8 kommentarer.

I går skrev Tobias Nielsén (redaktör för antologin Noll Noll, bland annat) så här, med anledning, bland annat, av Spotify-listorna vi har publicerat här på Nollnolltalet.se:

De bästa låtlistorna innehåller också högst 15 låtar. Fler än så innebär snarare än radiolista eller radiostation. En samling låtar valda för att följa liknande smak eller känsla.

Jag tror att han har alldeles rätt, om man med spellista menar något som fungerar som en helhet; som är menad att lyssnas på från början till slut. »Radiolista« är ett bra ord för de omfångsrika Spotify-listor som har växt fram som en del av det här projektet. »Låtbank« skulle man också kunna prata om. Det är hur som helst ingen risk att man lyssnar på t ex den stora »Lyssna också«-listan, som klockar in på 23 timmar musik, i ett svep.

Jag gillar Tobias 15-låtar-princip. Den ger samma begränsning som gjorde det klassiska blandbandet till ett effektivt sätt att presentera musik. Över femton låtar kan man skapa en röd tråd, ett sammanhang eller en musikalisk helhet som lyssnaren kan uppfatta och uppskatta. Det blir något annat än att lyssna lösryckt på bra låtar som slumpas fram ur en 300-låtarsplaylist med slumpfunktionen på.

Så i går uppmanade jag Nollnolltalet.se:s vänner på Facebook och Twitter att sätta ihop 15 låtar långa spellistor och länka till dem. Några har redan gjort så, men jag tänkte vänta till imorgon med att presentera dem. Det finns med andra ord tid för fler av er att vara med. Ju fler desto roligare!

Så länge får ni min egen spellistsa som exempel. Jag har utgått ifrån Nollnolltalet.se-listan och, helt utifrån mig själv, funderat på vilka låtar jag saknar mest. Det blev de här femton. Några av dem är såna som jag betraktar som 00-talsklassiker. Några är så pass nya att de inte har hunnit fastna i vårt kollektiva medvetande ännu, och därmed inte fått en chans att ta plast på listan. Några är helt enkelt låtar som jag tycker väldigt mycket om. Lyssna på spellistan här. Korta texter om de femton låtarna finns efter hoppet.

Glöm inte att länka till din egen, 15 låtar långa, 00-talet-playlist!

Och när du ändå håller på, tyck till om vilka låtar som saknas på vår lista över nollnolltalets 100 bästa.

15 låtar från 00-talet: Låtarna som blev över

1. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, »Jonkoloni«

Maliern Bassekou Kouyate är en av Västafrikas mest respekterade musiker, och hans ngoni − ett instrument som påminner om en ukelele eller en banjo − hörs på skivor med många av de största artisterna från regionen. Men allra bäst är han med sitt band Ngoni Ba, som skapar ett helt osannolikt intrikat sväng med hjälp av FYRA ngoni-spelare. »Jonkoloni« svänger allra mest, både i albumversionen och i den här liveinspelningen från Jools Holland.

2. Amadou & Mariam, »La Réalité«

Det här är den låt jag har lyssnat allra mest på under de senaste fem åren (det finns bevis). Ändå låter den lika makalöst livfull, mångfacetterad och svängig varje gång jag hör den. Mycket av låtens storhet ligger i Amadou Bagayokos gudabenådade gitarrspel och i den drivna melodin, men produktionen − signerad Mano Chao, av alla irriterande world music-muppar − är också briljant i sitt sätt att använda konsert-samplingar och polissirener för att ge låten en kaotisk, uppsluppen inramning. Ett bra exempel på att man aldrig riktigt kunde veta var nästa lysande poplåt skulle komma ifrån under 00-talet.

3. Janet Jackson, »Someone To Call My Lover«

Janet släppte en handfull underbart luftiga soulpopsinglar i början av årtiondet. Det här är min favorit, med sin »Ventura Highway«-sampling och tidstypiskt skuttiga beat.

4. Jaheim, »Could It Be«

Jag kan fortfarande inte begripa hur här låten kunde hamna utanför topp 100 på Nollnolltalet.se-listan. För mig är den tidlös, en omedelbar klassiker som låter lika bra idag som när den lanserade Jaheim till nästa-stora-soulsångare nån gång 2001. Det klinkande pianot, det sugande blåset, Jaheims röst − den tar andan ur mig varje gång.

5. Alicia Keys, »Try Sleeping With A Broken Heart«

Så ny att den inte ens var utgiven när omröstningen som Nollnolltalet.se-listan bygger på tog slut. Sneglar på flera låtar på listan, och hade den kommit för några år sedan vete tusan om den inte hade varit med. Musikaliskt subtil och känslomässigt urstark.

6. Bilal, »Soul Sista«

En annan midtempo-soulballad från tidigt 2000-tal som inte förtjänar att glömmas bort. Varmt släpig och precis lagom svängig. Vad det blev av Bilal har jag ingen aning om.

7. Mary Mary, »Shackles (Praise You)«

Jag har peppat för den här låten i Nollnolltalet-sammanhang förut, och den förtjänar det. Perfekt gospelpop.

8. Whitney Houston, »Million Dollar Bill«

För oss som älskar »I Wanna Dance With Somebody« och »My Love Is Your Love« är det fint att ha Whitney tillbaka i så här lysande form. »Million Dollar Bill« är regelrätt disco, och frånsett att den är utgiven 30 år för sent har den alla egenskaper som kännetecknar genrens bästa och mest klassiska låtar.

9. Super Furry Animals, »Juxtaposed With U«

Rings Around The World är en väldigt konstig skiva som jag inte har lyssnat igenom en enda gång sedan 2002, ungefär. Men den innehåller några strålande låtar. »Juxtaposed With U« är den bästa, med sin småfåniga men väldigt fina blandning av ostiga stråkarrangemang och nån slags märkligt bossa-inspirerad vocoderpop.

10. Coldplay, »Strawberry Swing«

Coldplay är världens officiellt tråkigaste band, och det vore jätteskönt om de aldrig gjorde några bra låtar. Men det gör de trots allt, emellanåt. Lika mycket som jag gillade »Trouble« och »In My Place« gillar jag »Strawberry Swing«. Den förtjänar att höras i ett sammanhang där man glömmer att det är en färsk singel från Världens Största Rockband.

11. Ed Harcourt, »Apple Of My Eye«

Jag älskade den här låten till döds våren 2000, och det var vemodigt att se den placera sig på plats 103 i Nollnolltalet.se-omröstningen. Den låter inte riktigt lika magisk länge, men det är fortfarande en väldigt fin låt.

12. Håkan Hellström, »Äntligen på väg«

Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför jag tycker så mycket om den här anspråkslösa låten från Håkans vis-EP. Men det är något med Ted Gärdestads melodi i Håkan Hellströms händer som träffar mig på ett sätt som händer allt för sällan nu för tiden. (Jag tycker förresten nästan lika mycket om Gärdestads »Jag ska fånga en ängel«. Det är synd att hans bror skrev så fruktansvärt töntiga texter.)

13. The Tough Alliance, »Mine Was Real«

Att klä om Rozetta Johnsons soullåt till balearisk syntindie är den mest inspirerade av alla inspirerade saker The Tough Alliance har gjort. Det är en fantastisk låt, och de gör den ännu bättre. 00-talets fjärde bästa låt från Göteborg.

14. Gorky’s Zygotic Mynci, »Hodgeston’s Hallelujah«

Att det fick mig att återupptäcka Gorky’s var en av de grejer med hela Nollnolltalet.se-projektet som gjorde mig allra gladast. De var världens snällaste popband utan att nånsin vara sådär tunna och mesiga som snälla popband ofta är. Den här innerligt sentimentala walesiska psalmen är så nära Dexys Midnight Runners Don’t Stand Me Down som 00-talet kom.

15. Antony & The Johnsons, »Bird Guhl«

Så mycket har sagts om Antony Hegarty på den här bloggen att jag tvekar att lägga till så mycket mer. Annat än att det här är hans vackraste låt och att den som kan lyssna på den utan att känna både sorg och styrka lever ett fattigare liv än någon förtjänar.

Spotify-playlist finns här. Två dagar kvar till nyår nu. Imorrn tar vi era 15-låtarslistor. Lämna i kommentarerna, på Facebook eller Twitter!


8 kommentarer på “Låtarna som blev över + Den perfekta spellistan”

 1. 1 Den 30 December 2009, 00:26 skrev Jussi Svensson:

  Här är några låtar jag tyckte var bra detta årtionde:

  http://open.spotify.com/user/jrsvensson/playlist/5klEKQXrFnStJRMPQKTJqQ

 2. 2 Den 30 December 2009, 04:50 skrev Ola:

  Du vet väl att det gjordes musik utanför Sveriges gränser och framför allt utanför Göteborg på 00-talet?

 3. 3 Den 30 December 2009, 14:38 skrev Esau Alcona:

  Här kommer en icke-rangordnad lista på 15 låtar över detta 00-tal som gått. Låt det väl smaka!

 4. 4 Den 30 December 2009, 14:39 skrev Esau Alcona:

  glömde skicka länken:

  http://open.spotify.com/user/esau87/playlist/6MNtVwmHm4UvoNOMyb3BZ4

 5. 5 Den 30 December 2009, 19:16 skrev En av många möjliga perfekta 00-talsspellistor « Griskindspatrik:

  [...] nollnolltalet (här och här) uppmanas vi att extrahera en perfekt spellista från våra 100-listor. Det var svårare [...]

 6. 6 Den 1 January 2010, 23:48 skrev Mattias Bengtsson:

  En lista över delvis specifika låtar men även band jag tycker borde varit representerade på top100-listan:
  http://open.spotify.com/user/moonlite/playlist/6xAlG2Iy42OpgiUJIEO11A

  + Planisphere pt1 – Justice
  + I’m a African – Dead Prez
  (De sista två finns inte på spotify)

 7. 7 Den 2 May 2011, 22:28 skrev Amberlee:

  You’ve got it in one. Couldn’t have put it betetr.

 8. 8 Den 6 May 2011, 17:45 skrev lxijoluamm:

  Hog0AK zbxsnchxrweu

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell