Utdrag ur Novell #3-4/09: Sébastien Tellier om tv-spel

Publicerat den 16 December 2009 under Intervjuer av Niklas Alicki. 1 kommentar.
ébastien Tellier har gjort temaskivor
om sex och politik, men hans stora
passion handlar om digitala historier
och virtuella världar. Tellier har ett brinnande
intresse för tv-spel.
Var kommer ditt intresse för tv-spel ifrån?
– Jag har alltid tyckt att det har funnits
något magiskt med tv-spel. Man spelar
i ett virtuellt landskap, men samtidigt är
det omöjligt att gå utanför spelets murar.
För mig skapar det ett stort mysterium,
vad som egentligen finns bakom de där
murarna. Jag tror att det handlar om en
känsla från när man var barn, av något
mystiskt som man vill upptäcka.
Vad för sorts spel spelade du när du var
ung?
– Det var mest Donkey Kong och den
typen av klassiska spel, till exempel det
första Nintendo. Men min riktiga passion
för tv-spel kommer ifrån Playstation. När
den första Playstationkonsolen kom ut
blev jag helt galen och satt hemma i en
vecka och spelade konstant.
Vilka genrer av tv-spel gillar du?
– Egentligen bara tv-spel för vanliga
killar. Krig, bilar, spioner. Jag gillar bland
annat Age of Empires och den typen av
strategispel. Jag gillar inte spel med alver
och sånt som är för barn, det ska vara våld
och blod.
Vilket är ditt favoritspel?
– Grand Theft Auto 4. Det är ett underbart
spel eftersom man rör sig helt fritt
inom staden. För att spela den här typen
av spel måste man vanligtvis göra olagliga
saker, men jag respekterar lagarna. När
jag kör bil och det är rött så stannar jag
bilen. Egentligen spelar jag inte spelet, jag
bara går runt och kollar på solnedgången
och sånt. Jag har ett väldigt mjukt sätt att
spela på.
Så egentligen spelar du inte spelen, du bara
lever där?
– Exakt, jag bryr mig inte om poäng. Jag
vill bara få lite underhållning. För mig är

I dagarna dyker det nya numret av Musikmagasinet Novell upp i landets Pressbyrå-butiker. En av artiklarna, skriven av Niklas Alicki, är ett samtal med Sébastien Tellier om hans stora tv-spelsintresse. Med anledning av att Telliers »La Ritournelle« är dagens låt på Nollnolltalet.se publicerar vi den här också. Trevlig läsning!

Foto: Jesper Ulvelius

Sébastien Tellier har gjort temaskivor om sex och politik, men hans stora passion handlar om digitala historier och virtuella världar. Tellier har ett brinnande intresse för tv-spel.

Sébastien Tellier. Foto: Jesper UlveliusVar kommer ditt intresse för tv-spel ifrån?

– Jag har alltid tyckt att det har funnits något magiskt med tv-spel. Man spelar i ett virtuellt landskap, men samtidigt är det omöjligt att gå utanför spelets murar. För mig skapar det ett stort mysterium, vad som egentligen finns bakom de där murarna. Jag tror att det handlar om en känsla från när man var barn, av något mystiskt som man vill upptäcka.

Vad för sorts spel spelade du när du var ung?

– Det var mest Donkey Kong och den typen av klassiska spel, till exempel det första Nintendo. Men min riktiga passion för tv-spel kommer ifrån Playstation. När den första Playstationkonsolen kom ut blev jag helt galen och satt hemma i en vecka och spelade konstant.

Vilka genrer av tv-spel gillar du?

– Egentligen bara tv-spel för vanliga killar. Krig, bilar, spioner. Jag gillar bland annat Age of Empires och den typen av strategispel. Jag gillar inte spel med alver och sånt som är för barn, det ska vara våld och blod.

Vilket är ditt favoritspel?

Grand Theft Auto 4. Det är ett underbart spel eftersom man rör sig helt fritt inom staden. För att spela den här typen av spel måste man vanligtvis göra olagliga saker, men jag respekterar lagarna. När jag kör bil och det är rött så stannar jag bilen. Egentligen spelar jag inte spelet, jag bara går runt och kollar på solnedgången och sånt. Jag har ett väldigt mjukt sätt att spela på.

Så egentligen spelar du inte spelen, du bara lever där?

– Exakt, jag bryr mig inte om poäng. Jag vill bara få lite underhållning. För mig är det ett bra tillfälle att tänka på musik. En perfekt dag för mig är att bara sitta framför min Playstation och tänka på musik.

Tror du att spelen har influerat din musik?

– Absolut! I GTA 4 spelas det massor av bra musik när man kör runt i bilen. Blandningen hos de olika radiostationerna är perfekt. Sedan har den magiska sidan av elektroniska bilder influerat mig väldigt mycket.

Skulle du vilja göra musik till tv-spel?

– Gärna! Jag har en kompis som heter Kavinsky som fick med en låt i GTA. Och jag blev så avundsjuk! Jag sa till Rockstar Games att de kunde få en låt av mig helt gratis, men de ville inte ha den. Det är en dröm jag har. Ibland gör jag musik till filmer, så nästa steg är helt klart tv-spel. Men jag måste antagligen skaffa lite kontakter i branschen först. Vanligtvis väntar jag bara på att någon ska ringa mig, nu får jag nog gå till ett spelföretag och fråga.

Spelindustrin har verkligen utvecklats de senaste åren, och omsätter mer pengar än både film- och musikindustrin. Varför har det blivit så tror du?

– Jag tror att det hör ihop med att man verkligen kan skapa en historia med tv-spel. Man är i centrum för berättelsen när man spelar och det skapar bra känslor för spelaren. När man ser en film kan man ju inte göra någonting för att förändra historien. Man är egentligen bara någon sorts grönsak framför teven. Därför tror jag att spel kommer att växa sig ännu större de närmaste åren.

Kommer du rentav att göra ett album om tv-spel i framtiden?

– Ja, det är möjligt! För mig är spel både djupt och samtidigt något väldigt roligt. Och jag tror att det är viktigt inom musik också, att ha ett djup men samtidigt något roligt.


1 kommentar på “Utdrag ur Novell #3-4/09: Sébastien Tellier om tv-spel”

  1. 1 Den 16 December 2009, 13:05 skrev Trähög:

    “Jag gillar inte spel med alver och sånt som är för barn, det ska vara våld och blod.”

    :/

    Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell