18. Justin Timberlake feat. T.I., »My Love«

Publicerat den 14 December 2009 under Listan av Martin Romatowski. 10 kommentarer.

18. Justin Timberlake feat. T.I., »My Love«
(singel & albumspår, FutureSex/LoveSounds, 2006)

Justin.Sensommaren 2006 fick jag en försmak av framtiden. Det var på samma sätt som när The Dark Knight ingjöt en känsla av oskuld inför filmmediet och Six Feet Under, rätt många år tidigare, öppnade upp nya världar i dumburken.

Den här gången var jag dock förhäxad av en låt. Jag kunde inte sluta lyssna på »My Love«, kände mig närmast besatt av fyra minuter och 36 sekunder musik.

Egentligen var det hela oväntat, sett till all indie och annat vitt gitarrtjafs i min skivback. Men det är väl så det är med Justin Timberlake, pojken med guldbyxorna. Han är ett fenomen som sträcker sig en bit bortom radions topplistor och antalet YouTube-klick på den senaste videon. Den förre N’Sync-medlemmen har en enande förmåga, ett genreöverskridande uttryck som tilltalar vitt skilda musikkonsumenter.

Justin är dessutom en av få globalt stora 00-tals-artister som, på ett högst familjärt sätt, är sitt förnamn med oss alla. För vilka fler är de? Ärligt talat.

Beyoncé, Britney och Kylie, inget snack om den saken. Så även Madonna, fastän förhållandet till henne mer grundas på ett skickligt varumärkesbyggande sedan 80-talet än på kreativa toppar under de senaste tio åren. Justin är utan tvivel den enda manliga stjärnan, och då räknar jag självklart inte in hiphop-artister som tar sig artistnamn à la Fat Joe, som blivit ett med den globala populärkulturen och numera inte behöver refereras till annat än sitt förnamn.

Samtidigt belyser ovanstående observation en tendens i 00-talets kommersiella musik. Decenniet har varit svältfött på manliga stjärnor av större än livet-kaliber. Där 80-talet hörde till ikoner som Prince, Madonna och Michael, blev 00-talet en logisk fortsättning på 90-talets hitlistedominans av skivbolagskonstruerade grupper som Spice Girls, Backstreet Boys och Westlife (eller tv-skapelser som The Mickey Mouse Club för den delen). På 00-talet växte pojk- och tjejbanden upp och de finaste ankungarna bröt sig loss och påbörjade, i många fall, framgångsrika solokarriärer.

På så sätt är Justin ett barn av sin tid. Efter sju år i den amerikanska pojkkvintetten N’Sync bestämde han sig för att lägga samarbetet med sina bandmedlemmar på is − 2002 släppte Justin solodebuten Justified. Men de flesta av hans jämlikar var faktiskt kvinnor och återigen kvinnor. Under 00-talets första hälft kryllade MTV:s programtid av skönsjungande divor som Beyoncé, Britney, Christina Aguilera och Jessica Simpson. Det enda undantaget är Robbie Williams, som dock inte lyckades hålla liv i sin karriär efter några guldkantade år kring millennieskiftet.

YouTube Preview Image

Vad är det då som gör »My Love« till en så förträfflig låt? Förmodligen exakt samma komponenter som gör hela FutureSex/LoveSounds till en både hitvänlig och avig skiva. I »My Love« kolliderar Timbalands minimalistiska, kalla, men samtidigt rika, ljudbild med Justins sexosande falsettsång och text. Resultatet är en vemodig ballad som är uppimpad till max. Viktigt att uppmärksamma är också Atlantarapparen T.I.:s gästspel, som bidrar med välbehövlig tyngd.

Justin kommer sannolikt att förbli en av de stora 00-tals-ikonerna. Inte minst för att han, utöver sina egna två skivor, även har gästspelat på så många tidstypiska r’n'b- och hiphoplåtar. Jay-Z spelade visserligen in en hel skiva tillsammans med Linkin Park, men varken Kalifornienrockarna eller några andra vita artister kan komma i närheten av den status som Justin åtnjuter i den traditionellt svarta musikfåran. Storheter som Janet Jackson, 50 Cent, Ciara, Snoop, Rihanna och tidigare nämnda Timbaland och T.I. har alla impulsivt omfamnat den kritvite pojken med Rösten, Dansen och Lockarna.

För visst är det något speciellt med denne Justin Timberlake?

Martin Romatowski är Nollnolltalet.se:s ambulerande reporter, som tycker att »My Love« är 00-talets bästa låt. Han har också skrivit om The White Stripes »Seven Nation Army« på Nollnolltalet.se

Lyssna också på:

Justin Timberlake, »SexyBack« (singel & albumspår, FutureSex/LoveSounds, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Justin Timberlake, »What Goes Around… Comes Around« (singel & albumspår, FutureSex/LoveSounds, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Ciara feat. Justin Timberlake, »Love Sex Magic« (singel & albumspår, Fantasy Ride, 2009)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , ,

10 kommentarer på “18. Justin Timberlake feat. T.I., »My Love«”

 1. 1 Den 14 December 2009, 18:36 skrev Erik Gunnarsson:

  Okej, 17 dagar kvar till nyårsafton. Vilka låtar kommer vi läsa om fram tills dess? Vad tror vi?

  Själv tippar jag att dessa kommer dyka upp: “Hey Ya!”, “Last Nite”, “Heartbeats” (Knifes version), “Paper planes”, “Since I left you”, “Känn ingen sorg för mig Göteborg”, “Shoreline”, “Such great heights”, “Bro’s”, “Do you Realize??” och “With every heartbeat”. Som etta kommer vi förmodligen att se Daft Punks “One more time”, kanske, tror jag.

  Men det där var bara 12? Vilka har jag missat? Belle & Sebastian? Radiohead? Anna Järvinen?Och vilka har jag helt och hållet fel om?

 2. 2 Den 14 December 2009, 20:45 skrev David Hylander:

  Visst kommer det att bli spännande?!

  Jag kan le för mig själv åt hur rätt eller fel du gissar, men jag får ju inte säga nåt… Har inte riktigt våga uppmuntra till gissningar heller (det kan ju förstöra spänningsmomentet för dem som inte tror sig veta) men det är kul att se i vilka riktningar du spekulerar, Erik…

 3. 3 Den 14 December 2009, 20:58 skrev donnie:

  Arcade Fire bör ha minst en låt med.

 4. 4 Den 14 December 2009, 21:46 skrev Erik Gunnarsson:

  Ja, jag var också inne på Arcade Fire. Sen insåg jag att både “Rebellion (lies)” och “Neighborhood #1 (Tunnels)” har funnits med som Lyssna också på-låtar. Och det är ju deras bästa, eller? Wake up kanske.

  “Be mine” finns nog också med, och något med Fleet Foxes kanske. I ju för sig är inte den här listan så fleetfoxig, så Joanna Newsom och Devandra Banhart kan vi nog räkna bort.

  Men

 5. 5 Den 14 December 2009, 21:48 skrev Erik Gunnarsson:

  Men “The Funeral” finns väl med? hade jag tänkt att skriva där på slutet

 6. 6 Den 14 December 2009, 21:57 skrev Erik Gunnarsson:

  David, det här är den bästa och mest spännande nedräkningen sedan Pelle Svanslös gick som julkalender. Jag kunde bara inte bärga mig från att vädra lite tips såhär inför spurten, och vid det här laget lär jag ju ha prickat in varenda kvarvarande låt. Frågan är bara vilken ni har valt med Animal Collective?

 7. 7 Den 15 December 2009, 10:29 skrev Bamse:

  Erik: Jag tror att du har ganska många rätt men du glömmer t.ex en gammal fin låt med den där snuskhummern som har en ny sexskiva ute nu. och så glömmer du en megahit med världens störste rappare och hans fru.

  Animal Collective, Arcade Fire, Flaming Lips, Fleet Foxes och Belle & Seb? Nä, nä, nä.

  men, det här är ju bara vad jag tror…

 8. 8 Den 15 December 2009, 14:10 skrev Erik Gunnarsson:

  Åh, hur kunde jag glömma? Särskilt “La Ritournelle” blir det bakläxa på. För övrigt har du antagligen rätt i din urgallring…

 9. 9 Den 15 December 2009, 16:16 skrev Bamse:

  La Ritournelle är grymt fin (och borde få plats på listan snart) men jag menar den amerikanske snuskhummern som hade ihop det med bruden som ligger på plats 28 och 49!

 10. 10 Den 27 December 2009, 19:23 skrev Linn:

  amerikanska snuskhummern, haha sweet namn ..

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell