20. Justice vs Simian, »We Are Your Friends/Never Be Alone«

Publicerat den 12 December 2009 under Listan av Gästskribent. 5 kommentarer.

20. Justice vs Simian, »We Are Your Friends/Never Be Alone«
(singelspår, 2003*)

Gästskribent: Daniel Strand

We Are Your Friends.Tre minnen från ett tidigt 2000-tal.

Ett dunkelt upplyst bokcafé vid Odenplan. Fyra pojkar med lurviga frisyrer och fem flickor med klänningar och snedkammade luggar trängs i ena hörnet bland gitarrer och fioler. Det gör sin första stapplande spelning som popband. Sångerskan sjunger falskt, stråkarna gnisslar, gitarren är ostämd. Men åskådarna, ett femtiotal ungdomar i övre tonåren, ger varandra entusiastiska blickar. Det har talats om det här bandet i flera veckor. När jag sträcker på mig ser jag att trummisen spelar med spaghettislevar istället för trumpinnar.

En källarlokal i Nordstan. En bekant har sagt åt mig att komma till den lilla klubben där Göteborgs popkretsar brukar samlas. Jag frågar dj:n om han har nåt med Monster. Han skrattar nervöst och fortsätter bläddra i sin vinylback. Min kompis drar mig i armen, han vill presentera mig för en pojke som sitter i en soffa och ser lite tafatt ut. Pojken sjunger i ett popband från en Göteborgsförort. De har släppt en sjutumssingel med fyra låtar på 207 sekunder. »Sveriges bästa band«, förklarar min kompis tvärsäkert.

En skog i sydöstra Småland. Några vänner till mig har arrangerat en alternativ festival på den alternativa popfestivalens campingområde. Vi står, kanske tjugofem personer, i ett litet skogsparti och lyssnar på en ung man med en gitarr. Han sjunger om sommarkvällar och svarttaxiresor. Alla lyssnar uppmärksamt på hans mörka stämma. Den lilla batteridrivna förstärkaren vid sångarens fötter lyckas knappt överrösta oljudet från festivalens stora scen, där ett rockband för oväsen.

Sen gör två tjugoåringar från Paris en elektronisk remix av en bortglömd brittisk poplåt.

När vi för första gången får höra dess pulserande intro vet vi ännu inte.

YouTube Preview Image

Vi vet inte att dansgolven snart ska breda ut sig. Vi vet inte att det snart ska öppna klubbar i storstäderna med stroboskop och spegelbollar och hundra kronor i inträde. Vi vet inte att vi kommer börja applådera åt djs. Vi vet inte att vi snart ska ställa ner sjutumssinglarna i källaren och börja prata om bpm-mätare istället. Vi vet inte att vi snart kommer att tillbringa helgerna med att leta upp grottor och tomma lagerlokaler där de monotona rytmerna kan ta kontroll över våra kroppar. Vi vet inte att Berlin är staden där de smutsigaste av drömmar går i uppfyllelse.

Vi vet inte, men Simon William Lords ylande stämma låter oss kanske ana det.

När decenniet fem år senare går mot sitt slut har den elektroniska dansmusiken förlorat det mesta av det mystiska skimmer som en gång gjorde den så förförisk. Ingen höjer längre på ögonbrynen när en utländsk dj kommer till stan. Ingen pratar längre om »Berlin-känslan« i det där gamla fabriksutrymmet. Ingen har problem med att hitta de »svartklubbar« som man tidigare fick nys om tack vare välvilliga sms från bekanta. Och den där franska remixen som fick allting att vändas upp och ned, den lyckas inte längre framkalla någon hypnos.

Jag kan inte påstå att jag idag bryr mig så mycket om den där musiken som jag hösten 2004 med ett barns förtjusning kallade för elektro.

Men där och då. We are your friends. Ett nu. Ett framåt. Ett sting av närvaro.

* Simians »Never Be Alone« gavs ut på albumet We Are Your Friends 2002. Justice remixade den 2003, och deras remix gavs ut igen 2004 i Frankrike, och 2006 i England, då med namnet »We Are Your Friends«.

Daniel Strand är journalist och arbetar med bokförlaget Ink. Han tycker att »We Are Your Friends/Never Be Alone« är den tjugoförsta bästa låten på 00-talet.

Lyssna också på:

Simian, »One Dimension« (singel & albumspår, Chemistry Is What We Are, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Black Strobe, »Me And Madonna« (singel, 2002)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Phonique, »The Red Dress (Tiefschwartz remix)« (albumspår, Misch Masch, 2005)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer på “20. Justice vs Simian, »We Are Your Friends/Never Be Alone«”

 1. 1 Den 12 December 2009, 10:54 skrev Inanna:

  Pinsamt att ni låter folk som tröttnat på musiken skriva om den.

 2. 2 Den 12 December 2009, 11:50 skrev David Hylander:

  Det behöver det väl inte vara? Jag tycker att Daniel har skrivit bra om vad låten hade för betydelse när den kom, och gett en effektiv bild av hur kulturen kring musiklyssnande har förändrats under 00-talet.

  Att hans relation till låten sen handlar mer om vad han kände för den då än vad han känner för den nu, det är väl helt ok? Han ser den trots allt fortfarande som decenniets 21:a bästa låt.

 3. 3 Den 12 December 2009, 18:45 skrev Maja:

  Det var väl ingen dålig text heller? Tvärtom tycker jag att det är väldigt många bra texter.
  Det kanske borde bli en ny lista över bästa nollnolltalet.se-texterna när listan är klar?

 4. 4 Den 13 December 2009, 08:41 skrev julia w:

  gillart’!

 5. 5 Den 22 March 2010, 02:04 skrev Glenn:

  Jag som inte e så indie fattar inte vilka de två första som skribenten åsyftar på är. Den sista är ju iaf jens Lekman. Hjälp?

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell