David Hylander om 00-talets fragmenterade musiklyssnande

Publicerat den 10 December 2009 under Vi minns 00-talet av David Hylander. Inga kommentarer.

Under arbetet med Nollnolltalet.se upptäckte jag att en låt som jag trodde var från 2005 i själva verket är från 1985.

Jag fick den som mp3-fil av en kompis, hösten 2005, och tog för givet att det var en ny låt. Den lät inte så mycket samtida som tidlös och jag hade aldrig vare sig hört den eller hört talas om den förut. Det slog mig inte att det kunde vara en gammal låt. Ibland gör man den sortens tankefel.

Låten heter »Stand On The Word«, är inspelad av The Joubert Singers och remixad av Larry Levan, men det begrep jag inte förrän jag undersökte saken för någon månad sedan, fyra år efter att jag hörde låten. Den där mp3-filen angav Celestial Choir som artist.

Om jag hade varit mer av en housesnubbe hade jag förstås fattat att låten inte kunda vara ny. Larry Levan, den legendariske New York-dj:n, dog 1992. Men jag ÄR ingen housesnubbe, och antog att Levan helt enkelt fortfarande var vid liv och remixade en och annan gospellåt på gamla dar.

För mig är »Stand On The Word« helt enkelt en fem år gammal låt.

YouTube Preview Image

Att det här pinsamma missförståndet drabbade mig just i mitten av 00-talet är förstås ingen slump (även om man bortser ifrån att  jag inte är äldre än att större delen av mitt musiklyssnande liv har ägt rum på 00-talet…) Det här var årtiondet när många av oss slutade köpa skivor, och därmed också årtiondet när vi slutade bry oss om att sätta låtarna vi lyssnade på i ett sammanhang.

Cd- och lp-skivor är lätta att betrakta som mindre pusselbitar i den helhet som utgör ett artistskap, eller en skivetiketts samlade produktion. De är tillräckligt få för att gå att sortera och få överblick över. De har konvolut med tillförlitlig information om när musiken är inspelad och utgiven, vilka musiker som spelar på vilken låt och vem som har producerat vad.

Skivor ger helt enkelt musiklyssnandet en struktur. Det är över huvud taget svårt att tänka sig den säregna existens som är den kalenderbitande musiknörden i en värld där musikkonsumtion inte utgår ifrån skivsläpp.

I mp3-filens − och Spotifys − kaotiska tidevarv är ett komplettistiskt, kontrollbehovsskadat musikintresse lika hopplöst som irrationellt. För hur sorterar man in ett Youtube-klipp i skivsamlingen? Och hur kan man vara säker på att man har hört allt som The Avalanches har spelat in när de kan släppa ett knippe nya remixer i morgon, på mp3 via en obskyr japansk nättjänst?

Så det är lika bra att släppa taget, njuta av de låtar man råkar ha i playlisten och fortsätta att gräva, på Spotify, på Hypemachine eller i den sista överlevande skivbörsens vinylbackar, efter nya favoritlåtar att lägga till de gamla. Sluta oroa sig och lära sig att älska Låten.

Vem vet när något man redan har sorterat in under »00-talets bästa« visar sig vara från 1985?

David Hylander är frilansjournalist och redaktör för Nollnolltalet.se.

David Hylanders topp 10 låtar från 00-talet:

1. R. Kelly, »The World’s Greatest«

2. The Avalanches, »Since I Left You«

3. Håkan Hellström, »Tro & Tvivel«

4. Daft Punk, »One More Time«

5. Broder Daniel, »Shoreline«

6. Håkan Hellström, »Äntligen på väg«

7. The Knife, »Heartbeats«

8. The Tough Alliance, »Mine Was Real«

9. Amadou & Mariam, »La Réalité«

10. M.I.A., »Boyz (The Twelves remix)«


    Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell