24. Franz Ferdinand, »Take Me Out«

Publicerat den 8 December 2009 under Listan av Gästskribent. Inga kommentarer.

24. Franz Ferdinand, »Take Me Out«
(singel & albumspår, Franz Ferdinand, 2004)

Gästskribent: Tara Moshizi

Franz Ferdinand.»Jag åker dit för att plugga engelska på universitetet.«

Så lät den officiella förklaringen. I själva verket fanns det givetvis något som lockade betydligt mer än sitta med näsan i böckerna. Jag ville flytta till Brighton av två anledningar: Musiken och klubbarna.

Studierna var mest en ursäkt för att få CSN att stå för notan. Pundet var dyrt på den tiden. Skivorna likaså.

2004 var det i Brighton som det hände. Sades det. Sju mil söder om den engelska huvudstaden bubblade det som ingen annanstans i norra Europa. I musiklivet. Nattlivet. Kulturlivet. Ja, livet i stort. »Brighton är det nya London« hette det i de hippa magasinen som luslästes hemma i flickrummet i Göteborg. Jag trodde på vartenda ord och fantiserade om konsertställen som hade fullsatt varje kväll. Skivbutiker där twee-genren inte bara hade en egen hylla, utan ett eget rum. Popklubbar där snygga sneluggar i Converse och manchesterkavaj skrålade till Morrissey-låtar.

Oj, så fel jag skulle ha.

Visst, jag hittade min popklubb. En gång var Pete Doherty gäst-dj och en annan gång skymtades Supergrass-sångaren Gaz Coombes i baren. Men det var också all brittpop jag fick för pengarna. Som på så många andra ställen var gitarren död i Brighton. Ville man gå på lokal fick man finna sig i att skölja ner sin pint till hiphop, house och techno. Jag ville dö.

Men plötsligt vände vinden. Samtidigt som vintern övergick till vår ryktas det om ett nytt, hett band. Det hette Franz Ferdinand, kom från Skottland och spelade indiepop på ett sätt vi aldrig hört innan. Jag må ha varit svältfödd på fin ny pop vid det laget, men oavsett vilket var det svårt att inte bli blixtförälskad i den välklädda kvartetten med de klockrena melodierna.

YouTube Preview Image

»Take Me Out« blev inte bara det självklara låtvalet på förfesterna i svenskkollektiven, den spelades om och om igen på dansgolven och fick till och med de envisaste electroälskarna att nicka gillande. Skottarna väckte ny gnista i genren och gav gitarrerna sin rättmätiga revansch. Ingen var nöjdare än jag. »Take Me Out« var mer än en hit. Det var låten som räddade min resa.

Tara Moshizi är nöjesredaktör på City Malmö/Lund, dj, klubbarrangör och regelbundet återkommande röst i P3 Populär. Hon tycker att »Take Me Out« är 00-talets tionde bästa låt, och att Håkan Hellströms »Känn ingen sorg för mig Göteborg« är den bästa.

Lyssna också på:

Babyshambles, »Fuck Forever« (singel & albumspår, Down In Albion, 2005)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Arctic Monkeys, »I Bet You Look Good On The Dancefloor« (singel & albumspår, Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

The Go! Team, »Ladyflash« (singel & albumspår, Thunder, Lightning, Strike, 2004)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , , ,

    Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell