25. Familjen, »Det snurrar i min skalle«

Publicerat den 7 December 2009 under Listan av Gästskribent. 6 kommentarer.

25. Familjen, »Det snurrar i min skalle«
(singel, 2006, & albumspår,
Det snurrar i min skalle, 2007)

Gästskribent: Lisa Möller

Familjen.Det är få låtar jag gillar under första lyssningen. Men med Familjens »Det snurrar i min skalle« räckte det med en minut, sen var jag såld.

Log bredare än bredast, sittdansade på kontorsstolen, studsade sedan upp och tvingade kollegorna att lyssna på »bästa låten juh!!!!!!! Lyssna!!!«

Sjöng med när jag lyssnade på låten i ipoden på väg till jobbet. Förstår ni, jag är 33 och sjunger med musiken i mina lurar. Utan att skämmas. Mycket få låtar får mig att göra så. Fjortislyssnar på låten om och om igen på repeat. Tröttnar inte.

YouTube Preview Image

Ett halvår senare: Hoppar jämfota i stövlar och regnställ på Popaganda. Det regnar, men vi som tittar på Familjen hoppar och ler.

Kan. Inte. Stå. Stilla. Alla skrålar på skånska. Som på bob hund-konserten senare på kvällen. Speltiden tar slut för Familjen. Strömmen bryts abrupt. Sångaren Johan T. Karlsson blir rasande och trashar på scenen. Han är ju inte klar. Andreas Tilliander ler roat bredvid.

»Det snurrar i min skalle« har en självklar plats på min lista över 00-talets bästa låtar, för att just 00-talet har varit en fantastisk tid för låtar som genreblandar. »Det snurrar i min skalle« är som ett lyckligt äktenskap mellan techno med indiepop, och ändå något nytt.

Texten är omedelbar och gör mig kvittrande glad i hjärtat. Jag har ingen aning om vad Familjen egentligen menar med låten, men för mig är den ren och skär livsglädje, hopp och löfte om att allt kommer bli bra.

Och upplevelsen är komplett med Johan Söderbergs roliga video till låten. Johan Söderberg, mästaren av rytmiska klipp och visuella lösningar.

Ett shakermöte blir ett rave-party och allt slutar med hjärtan i oändligt mönster. Kärlek.

Lisa Möller jobbar på produktionsbolaget Filmtecknarna i Stockholm. Hon tycker att Håkan Hellströms »Gårdakvarnar och skit« är 00-talets bästa låt och att »Det snurrar i min skalle« är den åttonde bästa.

Lyssna också på:

Juvelen, »Don’t Mess« (albumspår, 1, 2008)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Nicolas Makelberge, »Dying In Africa« (singel & albumspår, Dying In Africa, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Dr Higgins, »Kåkfararbrallor« (EP-spår, Vad gör jag här?, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer på “25. Familjen, »Det snurrar i min skalle«”

 1. 1 Den 7 December 2009, 11:37 skrev Mattias:

  Jag hade en liknande upplevelse. Upptäckte Det snurrar i min skalle och Paper Planes samma vecka på jobbet och reloadade YouTube-klippen fler gånger än vad som är rimligt. Tröttnade aldrig…

 2. 2 Den 7 December 2009, 13:44 skrev Lisa Möller:

  menar du I’m from Barcelonas Paper Planes eller MIAs?

 3. 3 Den 7 December 2009, 15:21 skrev Daniel:

  Vilken grym video! Vem har gjort den? Geni!

 4. 4 Den 7 December 2009, 19:58 skrev Martin Romatowski:

  Enligt www heter regissören Johan Söderberg. Videon vann en grammis för årets video 2007!

 5. 5 Den 8 December 2009, 01:11 skrev Adam:

  Johan Söderberg är killen bakom dokumentärerna The Planet, Tokyo Noise och Surplus. Han är grym.

 6. 6 Den 8 December 2009, 17:09 skrev Ella:

  Det är är ett klockrent exempel på vad jag menar i http://nollnolltalet.se/2009/12/03/29-the-streets-»weak-become-heroes«/.

  Den här låten har aldrig gjort något för mig. Jag fullständigt älskar Huvudet i Sanden, men fattar bara inte den här barnviseenkla refrängen. Man tröttnar ju på den på en sekund. Ge mig något mer, liksom.
  Konstigt.

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell