Intervju: Markus Krunegård

Publicerat den 2 December 2009 under Intervjuer av Martin Romatowski. Inga kommentarer.

Krungen.Markus Krunegård kan stoltsera med två låtar på Nollnolltalet.se:s lista över 00-talets bästa låtar.

Här ger han sin syn på de två hitarna, som båda är med på solodebuten Markusevangeliet, och passar också på att berätta om sina egna favoriter från det senaste decenniet.

»Jag är en vampyr« hamnade på 30:e plats på Nollnolltalets lista. Hur ser du på den låten i dag?
– »Jag är en vampyr« är så klart speciell för mig eftersom den blev så populär. Storheten i låten ligger väl i det starka riffet som jag snodde av en kompis.

Du har en annan låt med på listan, »Ibland gör man rätt, ibland gör man fel«, på plats 59. Vad kan du säga om den?
– Det är en lång och stegrande låt som jag tycker är en rätt klassisk till sitt upplägg och som jag gillar att spela på konserter. Typisk kött och potatis-rock av Markus Krunegård, skulle man kunna säga.

Blev du överraskad av ditt stora genombrott efter att du gick över till att skriva texter på svenska?
– Egentligen inte, eftersom det är självklart att det är lättare att bli berörd av svenska texter i Sverige. Man känner och förstår budskapet på ett helt annat sätt helt enkelt. Samtidigt känns det kul att inse att folk lyssnar på texterna. En kompis till mig berättade till exempel att han hade sett punkare i Mjölby med mina texter tipexade på sina ryggar.

Hur minns du själv det senaste decenniets musik?
– Om jag ser till mitt eget musiklyssnande så började det med Ryan Adams, för att fortsätta med electroclash och sluta med en psykedeliavurm. Fast egentligen är det svårt att summera, för det är som med förhållanden. Man ser helheten först i efterhand.

Vilken låt tycker du är 00-talets bästa?
– »99 Problems« med Jay-Z är decenniets låt, den är grym. Men texten är väl kanske inte helt politiskt korrekt.

Etiketter:

    Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell