33. The Embassy, »Some Indulgence«

Publicerat den 29 November 2009 under Listan av David Hylander. 8 kommentarer.

33. The Embassy, »Some Indulgence«
(singel & albumspår, Tacking, 2005)

The Embassy.Det tar inte ens en sekund för »Some Indulgence« att skilja sig från alla andra poplåtar, att etablera sin totala och distinkta särart. Ett spetsigt trumbeat som smattrar igång, och så den enkla, stönande röstsamplingen som är omöjlig att ta miste på och omöjlig att tänka sig »Some Indulgence« utan. Inte ens en sekund, och det räcker för att fånga lyssnaren; räcker för att slå fast: det här är något annat än en vanlig, förgänglig indiepopdänga.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Det går inte att underskatta The Embassy som stigfinnare för svensk pop på 2000-talet. De kom från en renodlad indiebakgrund, från en värld som i början av årtiondet dominerades av teoretiserande tråkelektronika och Sarah Records-såsig tweepop. Med »Some Indulgence« och Tacking, skivan som följde, sänkte The Embassy bojen som svensk indie hade seglat mot, och kryssade ut på öppet hav. Det var en nödvändig kursändring mot varmare breddgrader, och det känns inte särskilt kontroversiellt att påstå att utan The Embassy hade varken The Tough Alliance, Studio eller Air France fått de genomslag de sedermera fick, även i konservativa popkretsar.

The Embassys särart fanns lika mycket i estetiken som i musiken. Pressbildernas motorbåtsmunderingar, Brideshead Revisited-estetiken i Tacking-konvolutet − idag är det popestetiskt allmängods, men 2005, för en indiepublik med begränsad horisont, var det något nästan förbryllande nytt. Det gjorde intryck; gav mod att lyfta blicken.

Och dessutom: det där mekaniska men ändå på något sätt sensuella stönet, den skorrande basgången, melodin i manisk, målmedveten framåtrörelse, utan tid att stanna för någon egentlig refräng − tills den bryter samman i ett skimrande, ordlöst evighetsoutro.

»Some Indulgence« behöver inte ens en sekund för att sätta sig i medvetandet, men man förstår att det har krävts en lång strävan för att nå fram till just den sekunden. Att det har tagit år av irrfärder och misslyckade försök för Fredrik Linson och Torbjörn Håkansson att renodla den konceptuella klarheten och det distinkta musikaliska uttrycket i »Some Indulgence«.

På det viset är den unik − nästan. Det finns ytterligare en svensk poplåt från 00-talet med samma sällsynta egenskaper.

Men det är, som det heter, en annan historia.

David Hylander är frilansjournalist och redaktör för Nollnolltalet.se. Han tycker att »Some Indulgence« är 00-talets tjugoandra bästa låt.

Lyssna också på:

The Embassy, »It Never Entered My Mind« (albumspår, Futile Crimes, 2002)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Studio, »No Comply« (singel, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

The Tough Alliance, »Neo Violence« (singel & albumspår, A New Chance, 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , ,

8 kommentarer på “33. The Embassy, »Some Indulgence«”

 1. 1 Den 29 November 2009, 19:17 skrev Simón Robertson Salas:

  Jag tycker detta projekt att lista 00-talets bästa låtar är en mycket fin idé, brukar annars tycka det är tråkigt med listor. Men detta blev mer än tråkigt. OK om det var P3-lyssnarkår som röstade fram listan – eller den listan hade nog varit mer spännande – men nu är det ändå de som indirekt (direkt) styr P3’s playlist som skriver. Journalister och deras besläktade. Borde man inte kunna gräva fram mer spännande låtar? Borde man inte ta in ett mycket bredare spektrum av skribenter? Det är lite konstigt när man i dagens läge har ett så pass massivt kommunikationsmedel som internet bara låter sina kompisar skriva… Det är bra låtar, det är inte det men det blir jävligt trist när en lista för ett decenuims bästa låtar blir en lång raksträcka av tunnelseende rent musikaliskt och på så sätt missvisande. Varsågod: Melodifestivalen för journalister!

  MVH
  /Simón

 2. 2 Den 29 November 2009, 21:05 skrev SG:

  Buuuu.

  “Some Indulgence” borde ha varit etta!

 3. 3 Den 30 November 2009, 00:23 skrev David:

  Mm, här blev det mer än lovligt navelskådande. Jag gillar iofs. The Embassy, men jag hade aldrig hört talas om dem innan jag stod 2,5 timme i kö utan att komma in när de spelade på Velvet (V-Dala) sep 2008 och jag är fortfarande helt säker på att “Some Indulgence” inte är 00-talets 33:e bästa låt. Sen måste jag erkänna att av de tre banden som vore otänkbara utan The Embassy så har jag bara hört talas om The Tough Alliance… Och då lyssnar jag ändå mycket på musik.

  Visst, det här avslöjar säkert bara min okunnighet. Men jag slår vad om att det finns en massa riktigt bra låtar som inte kommer att komma med på den här listan. Jag kan just nu hitta exakt noll representanter för svensk hiphop på den här listan. Det är i min mening ett underbetyg för listan, inte för svensk hiphop.

 4. 4 Den 30 November 2009, 02:53 skrev David Hylander:

  Håller inte med dig om den svenska hiphopen, David. Den håller inte måttet i min bok. (Däremot rekommenderar jag Novell-numret som vi skickar till tryckeriet i detta nu. Mycket svensk hiphop i det. Kommer i butik i mitten på december.)

  Men visst: vissa genrer/låtar är diskriminerade och andra oförtjänt premierade på listan. Tror att det är ofrånkomligt, även om vi kunde ha gjort ett bättre jobb med spridningen på dem som var med och röstade.

 5. 5 Den 30 November 2009, 12:25 skrev Laban:

  @Simón: Problemet när man slår ihop 150st listor blir ju att det bara blir de gemensamma nämnarna som kommer med på top 100. Jag är säker på att du kommer bli mer nöjd när du ser vissa av de personliga listorna. Sen antar jag att det är färre som lämnat in som intresserar sig mer av urban musik eller musik från andra världsdelar då det är extremt mycket svenska indie-hits med. Personligen saknar jag massor av genrer bland låtarna på listan men jag förstår samtidigt att de mest intresanta låtarna kanske är de som hamnade på plats 101-500: ska bli väldigt spännande att se vilka det blev.

 6. 6 Den 30 November 2009, 18:34 skrev lol:

  “Det går inte att underskatta The Embassy som stigfinnare för svensk pop på 2000-talet.”

  eeh …?

 7. 7 Den 30 November 2009, 23:33 skrev victor:

  Snart dags för lite The Strokes och The Killers eller vad tycker ni?:)

 8. 8 Den 1 December 2009, 00:43 skrev David:

  David H: Tack för svaret, och jag tar delvis poängen: när jag pressar mig själv att faktiskt komma på en låt som jag ärligt tycker borde platsa på listan så är det väldigt svårt. Problemet är väl att medan det finns mycket rätt bra svensk hiphop därute så väntar fortfarande den Stora Svenska Hiphoplåten på att bli skriven. Skulle jag välja en så skulle det väl ur toppen på mitt huvud bli Snooks “Inga problem” med Petter och Veronica Maggio. Nåja. Nånting från Maskinens andra eller tredje kommer med på listan över 10-talets bästa låtar… :-)

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell