37. Johnny Cash, »Hurt«

Publicerat den 25 November 2009 under Listan av Gästskribent. 4 kommentarer.

37. Johnny Cash, »Hurt«
(singel & albumspår, American IV: The Man Comes Around, 2002)

Gästskribent: Pontus Westberg Ekerljung

Mannen i svart.Jag har aldrig träffat någon människa som hört Johnny Cashs »Hurt« utan att älska den. Precis som jag aldrig har träffat någon som läst Erlend Loes Blåst, sett Amelie från Montmartre eller snubblat över tidernas bästa 49-kronorsskiva Did You Give The World Some Love Today Baby utan att bli tokförälskad.

Och om du mot förmodan har hört Johnny Cash sjunga »Hurt« och inte älskat låten (jag är trots allt fullt medveten om att sådana människor kan finnas någonstans) så vill jag inte veta det. Och jag har antagligen ingen större lust att träffa dig heller.

Att lyssna på »Hurt« är lite som att att ligga naken intill en människa som man har förälskat sig i för kanske två minuter sen och nu insett att det är just det (förälska sig) som man precis har gjort. Det är en känsla som insidan av ens huvud inte är tillräckligt utvecklad för att ta till vara på och tillgodogöra sig fullt ut. Lite som att försöka hälla jättemycket jordgubbskräm genom en alldeles för liten tratt (som antagligen är blå och tar alldeles för lång tid på sig att låta krämen rinna igenom) eller som att försöka få ner ytterligare ett par jeans i en överfull väska, som egentligen är alldeles för liten eftersom flygbolagen har sänkt måtten på tillåtet handbaggage som någon slags säkerhetsåtgärd för att förhindra terrorattacker.

Det går liksom inte att vara kärare eller komma närmre men det är svårt att acceptera eftersom man inte känner sig nära nog. Visst. Det går att pressa huden hårdare mot den andres, andas in lukten djupare. Man kan tänka högt i sitt eget huvud att man tror att man är kär och göra allt för att kapsla in minnet av just den blinkningen då man kom på det. Men det går ändå inte att känna att man tar till sig ögonblicket fullt ut.

YouTube Preview Image

På samma sätt går det att dra upp volymen när Johnny Cash sjunger »Hurt«. Det går att sjunga med. Eller sitta tyst och andas meditativt genom näsan om man tror att det fungerar bättre. Men det känns ändå inte som om vare sig känslan eller låten verkligen gör sig själv rättvisa.

Nine Inch Nails originalversion av »Hurt« börjar som en viskning och byggs sen upp bit för bit under hela låten. När Trent Reznor kommer till sista refrängen tvekar han inte. Precis som de flesta artister skulle ha gjort i det läget väljer han formulär 1A och mer eller mindre skriker fram »And you could have it all, my empire of dirt«. Det gör inte Johnny Cash.

Johnny Cashs »Hurt« sköljer aldrig över en som man tror att den ska göra när den smyger igång. Aldrig på det viset som andra låtar med smygbörjan tenderar att göra mot slutet med en riktigt pampig refräng.

Cashs version byggs också upp bit för bit. Det blir lite tätare, lite mer känsla, lite mer vemod för varje stavelse. Men det exploderar aldrig. Det finns inget riktigt smetigt och skrikigt crescendo.

När sista tonen försvinner bort känner man sig inte färdig med låten. Crescendot, möjligheten för allt där det som byggts upp inne i kroppen att få explodera för att sedan rinna av en och ur en, kommer aldrig.

Det är just det som är storheten. Istället för att rinna av en när låten är slut så ligger »Hurt« kvar och pulserar runt inuti. »Hurt« stannar kvar. Och alla måste älska den.

Pontus Westberg Ekerljung är frilansjournalist och programledare för Vaken med P3 & P4. Han tycker att »Hurt« är 00-talets fjärde bästa låt och att Thåströms »Främling överallt« är den bästa.

Lyssna också på:

Johnny Cash, »The Man Comes Around« (singel & albumspår, American IV: The Man Comes Around, 2002)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Johnny Cash, »I See A Darkness« (albumspår, American III: Solitary Man, 2000)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Dixie Chicks, »Not Ready To Make Nice« (singel & albumspår, Taking The Long Way, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: ,

4 kommentarer på “37. Johnny Cash, »Hurt«”

 1. 1 Den 25 November 2009, 17:33 skrev Jocke13.se:

  Suverän låt i en suverän version, och en suverän video. Kan slösa de flesta superlativ på den här. Håller tyvärr inte med om mycket på listan hitintills, men det här är klockrent.

 2. 2 Den 11 December 2009, 12:51 skrev Låt 30-21: vilken är bäst? – Nollnolltalet.se:

  [...] 37. Johnny Cash, »Hurt« [...]

 3. 3 Den 23 January 2010, 13:05 skrev bert:

  Johnny cash är en gud! Hurt är en så sjukt bra låt asså:D

 4. 4 Den 2 May 2010, 15:21 skrev hanna:

  Oj vad fint skrivet.

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell