38. The White Stripes, »Seven Nation Army«

Publicerat den 24 November 2009 under Listan av Martin Romatowski. 5 kommentarer.

38. The White Stripes, »Seven Nation Army«
(singel & albumspår, Elephant, 2003)

The White Stripes.Helt plötsligt fanns de bara där, tvåmannabanden som spelade opolerad rockblues i 00-talsskrud.

På 2003 års Roskildefestival gick det upp för mig att The White Stripes hade gjort ett märkbart avtryck i sin samtid. På scenerna stod The Kills och The Raveonettes och spelade inför en ny generation Converseungdomar, samtidigt som den dammiga festivalcampingen dränktes i toner från bandspelare med Black Rebel Motorcycle Club och Yeah Yeah Yeahs på högsta volym.

Rocken var inte död, den var i allra högsta grad levande och på språng.

The White Stripes hade bildats 1997. Elephant, garagerockduons fjärde album, var ett verk från ett band som redan hade etablerat sig som en av sin generations mest inflytelserika kreatörer. Där The Strokes sakta men säkert slocknade likt en döende stjärna och The Hives aldrig var mer än några hitlåtar och ett ihärdigt gimmickmakande, lyckades The White Stripes gång på gång få ur sig konsekvent starka och konstnärligt utmanande album. Det var som om Jack och Meg White hade sålt sina själar till djävulen, på ganska exakt samma sätt som Robert Johnson hade utövat byteshandel med hin håle i 30-talets Mississippi.

»Seven Nation Army« är kronjuvelenElephant, en nästan fyra minuter lång historia som kretsar kring ett simpelt riff som Jack White snodde från ledmotivet i Anton Bruckners Symfoni nr 5. På karaktäristiskt vis ömsom gormar, ömsom väser, bandets starke man fram sina milimeterexakta ångvälter till textrader. Allt understöds av Meg Whites perfekt kliniska trumspel.

YouTube Preview Image

»Seven Nation Army« är rock när den är som mest matematiskt fulländad, utan att tappa i spiritualitet.

Den succé som »Seven Nation Army« gjorde 2003 och under de efterföljande åren hade mycket väl kunnat förbli en intern indierockaffär. Men i stället snappades låten upp, flera år efter att Elephant hade släppts, av fotbollsfans runtom i Europa. Den blev till en läktaranthem som bar Buffon, Cannavaro och de andra i »gli azzuri« på sina rytmiska axlar, ända fram till ett efterlängtat VM-guld 2006. Än i dag är det inte ovanligt att hela läktarsektioner i Liverpool eller Rom manar på sina respektive gunstlingar genom att vråla ut »Seven Nation Army« i någon form av löst synkroniserad kanonvariant.

Och när Jack Whites repetitiva gitarrslinga väl hade etablerats och funnit sin plats i det allmänna musikmedvetandet blev det högsta mode att spela låten ute. Helt plötsligt kunde minimalistisk bluesrock från Detroit höras på allt från Båstads champagneindränkta partyn till Babasonic i Stockholm. »Seven Nation Army« hör helt enkelt till den exklusiva skaran 00-talslåtar som tog klivet över från DIY-världen till de breda massornas gunst, men fortfarande med hedern och den konstnärliga integriteten i behåll. Det, om något, är en fjäder i den rödvita The White Stripes-hatten.

Martin Romatowski är Nollnolltalet.se:s ambulerande reporter. Han tycker att »My Love« med Justin Timberlake feat. T.I. är 00-talets bästa låt.

Lyssna också på:

The White Stripes, »Fell In Love With A Girl« (singel & albumspår, White Blood Cells, 2002)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Primal Scream, »Accelerator« (singel & albumspår, XTRMNTR, 2000)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Black Rebel Motorcycle Club, »Whatever Happened To My Rock ‘n’ Roll (Punk Song)« (albumspår,B.R.M.C., 2000)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , ,

5 kommentarer på “38. The White Stripes, »Seven Nation Army«”

 1. 1 Den 25 November 2009, 00:38 skrev Özgür Kurtoglu:

  Inte för att vara den som är den men: det där omslaget är ju inte rätt någonstans, förutom att det tillhör ett helt annat White Stripes-album då.

 2. 2 Den 25 November 2009, 09:07 skrev Martin Romatowski:

  Helt korrekt, omslaget är till Get behind me satan. Så kan det bli ibland.

 3. 3 Den 25 November 2009, 09:27 skrev David Hylander:

  Men det är White Stripes på bilden i alla fall va? ;)

  Jag la in den som en bild på bandet och var inte uppmärksam på att det var ett ANNAT skivomslag. Så kan det gå, som sagt. /Redaktören

 4. 4 Den 14 December 2009, 07:32 skrev 18. Justin Timberlake feat. T.I., »My Love« – Nollnolltalet.se:

  [...] som tycker att »My Love« är 00-talets bästa låt. Han har också skrivit om The White Stripes »Seven Nation Army« på [...]

 5. 5 Den 16 May 2014, 09:24 skrev louis vuitton outlet store:

  a bit less It will also be incumbent Louis Vuitton creative director Nicolas Ghesquiere’s first early spring vacation series, it is the first in the history of LV early spring show,head lice received according to the Guttmacher Institute moniker as their LVMH Group attaches great importance to its official website will broadcast the brand’s first big show in early spring vacation. Let us look forward to this royal class fashion event now! look likeoffshore fishing grounds
  louis vuitton outlet store
  [url=http://tshirtsandtwine.com/]louis vuitton outlet store[/url]

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell