40. Johnny Boy, »You Are The Generation That Bought More Shoes And You Get What You Deserve«

Publicerat den 22 November 2009 under Listan av Gästskribent. 4 kommentarer.

40. Johnny Boy, »You Are The Generation That Bought More Shoes And You Get What You Deserve«
(singel, 2004, från albumet Johnny Boy, 2006)

Gästskribent: Fredrik Strage

Omslaget till Johnny Boys enda skiva.Det händer att folk frågar vad jag tycker om modebloggare. Jag brukar svara något artigt om att de är nollnolltalets motsvarighet till nittiotalets rockjournalister – för att inte framstå som gammal och konservativ. Innerst inne vill jag citera ett tröjtryck som jag nyligen såg på stan: »Det finns en speciell plats i helvetet för modebloggare.« På den platsen spelas Johnny Boys »You Are The Generation That Bought More Shoes And You Get What You Deserve« om och om igen medan smådjävlarna plågar alla Kenzor och Mogisar med glödande spett och Satan själv doppar Blondinbella i lava.

Liverpoolbandet Johnny Boys »You Are The Generation That Bought More Shoes And You Get What You Deserve« är en utmärkt sammanfattning av decenniet då ungdomar brydde sig mer om kläder än om rock. Visserligen sa Neil Tennant en gång att popmusik handlar om två saker, kläder och förändring, men det var mera ett coolt citat än en genomtänkt analys. Det är dock inte den konsumtionskritiska texten som gör »You Are The Generation That Bought More Shoes…« till ett mästerverk utan den bombastiska, Spector-inspirerade produktionen. Johnny Boys första och hittills enda hit är glittrig och euforisk. Att lyssna på den känns som att krascha en Cadillac rakt in julgranen på Rockefeller Center i New York.

YouTube Preview Image

Massor av band har snott trummorna från The Ronettes »Be My Baby« men inga, inte ens The Jesus And Mary Chain, har använt det till att skapa så svindlande vacker pop. Lolly och Davo, som medlemmarna i duon kallar sig, tog namnet Johnny Boy från Robert De Niros odåga i Martin Scorseses Mean Streets, en film vars förtexter ackompanjeras av »Be My Baby«. Jag har aldrig lyckats spela sönder Phil Spectors klassiker och efter fem års intensivt lyssnande på »You Are The Generation That Bought More Shoes…« har inte heller den tappat ett uns av sin styrka.

Att Johnny Boy inte lyckats följa upp sin hit gör den ännu bättre. Det vilar något magiskt över artister som slår igenom med en himmelsk poplåt och sedan försvinner. Jag vill inte att Lolly och Davo ska släppa fler skivor. Jag vill bara fortsätta lyssna på »You Are The Generation That Bought More Shoes…« så länge jag lever.

Fredrik Strage är frilansjournalist och författare. »You Are The Generation That Bought More Shoes And You Get What You Deserve« är hans favoritlåt från 00-talet.

Lyssna också på:

Bat For Lashes, »Daniel« (singel & albumspår, Two Suns, 2009)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

M83, »Graveyard Girl« (singel & albumspår, Saturdays=Youth, 2008)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Spiritualized, »Stop Your Crying« (singel & albumspår, Let It Come Down, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer på “40. Johnny Boy, »You Are The Generation That Bought More Shoes And You Get What You Deserve«”

 1. 1 Den 22 November 2009, 14:58 skrev Adam G:

  Tack för en trevlig text Strage, och tack för din senaste bok. Läste precis färdigt den och den var super.

 2. 2 Den 23 November 2009, 13:46 skrev intro:

  http://yougottaregard.blogspot.com/2009/09/framtida-framtidenbild.html

 3. 3 Den 23 November 2009, 22:22 skrev Pablo:

  T-shirten finns att köpa på tjallamalla.

 4. 4 Den 23 November 2009, 23:37 skrev Adam:

  Angående avslutningen måste jag dessvärre komma med dåliga nyheter. Jag har hört ryktas om en comeback för Johnny Boy.

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell