43. Hercules And Love Affair, »Blind«

Publicerat den 19 November 2009 under Listan av Gästskribent. 1 kommentar.

43. Hercules And Love Affair, »Blind«
(singel & albumspår, Hercules And Love Affair, 2008)

Gästskribent: Daniel Strand

Hercules & Love Affair

Det sägs att Antony aldrig tyckte om »Blind«. Kanske ansåg han att den glättiga discon var för ytlig för honom, som under 00-talets första hälft gjort sig känd som en androgyn poet med smak för finstämd twee och tvetydig lyrik om blommorna i Auschwitz. Kanske bävade han inför tanken att ackompanjera varje reklamkontor norr om Gibraltarsundet.

Med sin monumentala snällhet och sina pösiga mjukisbyxor hade Antony alltid framstått som hipsterns antites. En modern Messiasgestalt som vart han än gick strödde samma lågmälda kärlek och sympati runt sig. Hans två skivor, som för varje år tycktes bli alltmer uppskattade, bestod av smakfullt orkestrerade kammarpopstycken med queera undertoner.

När det vintern 2008 började gå rykten om att Antony hade spelat in låtar med en hipp nu-discotrio från Brooklyn lät det ganska osannolikt. Jag minns min tveksamhet när en bekant undrade om jag hade hört »Antonys nya houselåt«. Men jag minns också när vi några timmar därpå stod på ett dansgolv och jag för första gången hörde de smattrande bongotrummorna i början av »Blind«. Alla som låtit sig virvlas iväg med den funkiga basen och de kvittrande trumpeterna vet att samarbetet mellan Antony och Hercules And Love Affair resulterade i ett av 00-talets mest minnesvärda musikaliska ögonblick.

YouTube Preview Image

Det som framför allt gjorde låten så oemotståndlig var Antonys sånginsats. Jämfört med de tidigare Antony & The Johnsons-skivorna lät han inte lika känslosam. Bortsett från den desperata passagen mot slutet av låten var hans röst ovanligt sval och distanserad, vilket visade sig passa utmärkt till Hercules dansmusik. Den som lärt känna honom som en bräcklig skönsångare med gråten i halsen fick här bevittna födseln av en discodiva i Donna Summers och Gloria Gaynors kölvatten.

När 2008 led mot sitt slut stod det klart att »Blind« inte bara var en av årets bästa låtar, utan också det första nu-discostycket som tagit sig in på topplistorna. Att det skulle krävas en Antony Hegarty för att lyckas med det var självklart oväntat. Men när »Blind« efter ett par månader hade skakat liv i tusentals slumrande dansgolv framstod äktenskapet mellan Antony och Hercules inte längre som särskilt konstlat. När allt kom omkring hade ju de queera New York-kretsar som närt Antony vid sin barm trängts på stadens diskotek ända sedan slutet av 1970-talet. The Loft, Paradise Garage, Sylvester, Arthur Russell, Scissor Sisters.

Kanske var »Blind« inte en irrfärd, utan en hemkomst.

Daniel Strand är journalist och förläggare. Han har tidigare skrivit om The Hidden Cameras »Ban Marriage« och The Raptures »House Of Jealous Lovers«,  på Nollnolltalet.se. »Blind« är nummer 11 på hans lista över de bästa låtarna från 00-talet.

Lyssna också på:

Hercules And Love Affair, »You Belong« (albumspår, Hercules And Love Affair, 2008

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Scissor Sisters, »Comfortably Numb« (singel & albumspår, Scissor Sisters, 2003)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Kaos, »Feel Like I Feel« (singel & albumspår, Hello Stranger, 2005)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , ,

1 kommentar på “43. Hercules And Love Affair, »Blind«”

  1. 1 Den 19 November 2009, 14:01 skrev A:

    Det bör dock tilläggas att Frankie Knuckles dub/remix är långt bättre än originalet.

    Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell