47. Jens Lekman, »Maple Leaves«

Publicerat den 15 November 2009 under Listan av Gästskribent. 5 kommentarer.

47. Jens Lekman, »Maple Leaves«
(EP-spår, Maple Leaves, 2003 och albumspår, When I Said I Wanted To Be Your Dog, 2004)

Gästskribent: Margret Attladottir

Jens Lekman.Den lyckligaste dagen i mitt liv ägde rum på hösten 1993. Jag satt vid min skolbänk och tittade bort mot F. Skrev på en lapp så fint som jag bara kunde: Får jag chans på dig? En ruta för Ja och en för Nej. En för Kanske också faktiskt. Lappen var mörkgul. Jag gav lappen till F på första rasten. Mitt hjärta dunkade och mina kinder var illröda.

F var det finaste jag visste. Jag försökte alltid vara nära honom så mycket jag bara kunde. När jag fick en plats nära honom i klassrummet lös det en sol i mitt hjärta. Sedan första dagen i ettan visste jag att jag var kär i F. Jag var så avundsjuk på alla i klassen som bodde i hans kvarter för att de fick ha sällskap med honom hem från skolan. Jag satt bredvid honom en gång när vi tittade på film i skolan. Min hand råkade nudda hans. Mina kinder blev röda och varma. Det var den bästa känslan.

Jag tänkte ofta på hur det skulle vara sedan när vi blev vuxna, och gifte oss och bildade familj. Vilken gata vi skulle bo på. Skulle vi bo på hans sida av järnvägen eller min? Hans. Det är finare där. F var populär. Dels för att han var så söt. Han hade snälla isblå ögon och brunt hår. Han var rolig och snäll. Och stark. Han var jättebra på gympan.

Gillade han mig? Jag trodde det. Lite. Men kunde det verkligen vara så? Varför skulle han gilla mig? Han kunde få vem han ville. Han kunde få J, klassens sötaste tjej. Hon hade långt blont hår och alltid nya kläder. Hon var smal och bodde ett stenkast från honom. De var det perfekta paret och de borde vara ihop. Jag kände mig så ful i jämförelse.

Det var min favoritveckodag, det var Rederiet på kvällen och vi skulle äta fisk hemma. Men på sista lektionen, gympan, hade inte F gett tillbaks lappen än och jag ville kräkas för jag hade så ont i magen. Jag tittade åt hans håll flera gånger men han undvek mig. Jag gick in i omklädningsrummet och grät. Tänk om jag hade vetat då vad jag vet nu. Att jag och F skulle åka skridskor tillsammans många gånger. Att han skulle skriva långa kärleksbrev till mig som bara helt plötsligt låg utanför vår dörr. Han måste ha cyklat den långa vägen från honom till mig, över järnvägen, för att lägga dem där. Min första kyss. Hans första kyss. Och hur konstigt det smakade, inte alls som jag tänkt, men jag fick ändå inte nog. Men jag satt där och tänkte att allt var förstört, att han hade fått lappen och skrattat åt mig, slängt den. Visat den för alla i klassen. Det var världens längsta dag.

Dörren till omklädningsrummet smälldes igen och jag började gå upp mot bron och hem. Det var kallt och grått och jag var ledsen och hade en stor klump i halsen. Varför gjorde jag sådär? Jag ångrade mig så innerligt. Helt plötsligt hör jag L’s röst bakom mig. F’s bästa kompis. Han kom springandes efter mig och han gav mig någonting. Lappen. Jag tog den snabbt och la i fickan. Jag och L sa inte ens någonting till varandra. Jag fortsatte bara att gå hemåt. Lappen var alldeles fuktig och sliten där den låg ihopvikt i fickan. Som att den hade färdats hela jorden runt och äntligen kommit hem. Vid skogen, bara några meter kvar till ytterdörren visste jag att det var nu eller aldrig. Jag måste titta. Och så vecklade jag ut den.

»Ja.«

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Margret Attladottir är chefredaktör för Nöjesguiden. Hon tycker att »Maple Leaves« är 00-talets näst bästa låt och att Daft Punks »One More Time« är den bästa.

Fotnot: »Maple Leaves« gavs från början ut under artistnamnet Rocky Dennis. För att undvika onödig förvirring sorterar vi ändå in den i listan som en Jens Lekman-låt.

Lyssna också på:

Jens Lekman, »You Are The Light (By Which I Travel Into This And That)« (albumspår, When I Said I Wanted To Be Your Dog, 2004)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Jens Lekman, »A Higher Power« (albumspår, When I Said I Wanted To Be Your Dog, 2004)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Jens Lekman, »Kanske är jag kär i dig« (albumspår, Night Falls Over Kortedala, 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter:

5 kommentarer på “47. Jens Lekman, »Maple Leaves«”

 1. 1 Den 15 November 2009, 11:53 skrev Stefan:

  Fint. Så fint.

 2. 2 Den 15 November 2009, 21:59 skrev Julia:

  Åh!

 3. 3 Den 18 November 2009, 09:15 skrev Lina:

  helt klart topp 3 årtiondets bästa låtar.

 4. 4 Den 19 November 2009, 15:58 skrev tim eklund:

  vad har denna text med låten maple leaves att göra?

 5. 5 Den 1 December 2009, 12:52 skrev Låt 40-31: vilken är bäst? – Nollnolltalet.se:

  [...] 47. Jens Lekman, »Maple Leaves« [...]

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell