48. Hot Chip, »Boy From School«

Publicerat den 14 November 2009 under Listan av Gästskribent. 8 kommentarer.

Hot Chip, »Boy From School«
(singel & albumspår, The Warning, 2006)

Gästskribent: Anna Swantesson

Hot Chip.»Nä, det är nog så att de fulaste nördarna gör den bästa musiken för att det är det enda sättet att få pussy.«

Jag fick ett snabbt sms-svar från min lillasyster när jag satt i taxin på väg från intervjun med Hot Chip i London efter släppet av deras andra album The Warning. Jag och syrran var bägge mycket förtjusta i skivan och hon hade messat mig och frågat hur det hade gått och lade till frågan om de var snygga.

Intervjun gick jättebra. Bandets bägge frontmän Alexis Taylor och Joe Goddard var brittiskt artiga och mycket verbala. Jag var imponerad av Alexis futuristiska, sockiplast-liknande Nike-skor och av hans färgglada strumpor (det här var flera år innan Happy Socks introducerades, alltså kändes kulörta sockor lite exklusivt) och jag gillade hur Joe med stor inlevelse och kärlek berättade om sin relation till Brian Wilson, R. Kelly och Prince.

Men var de snygga? Nja, tveksamt. Om det inte är så att man antingen tänder på kortväxta bibliotekarietyper med Erlend Öye-glasögon eller Björne i Björnes Magasin.

Snygga out-of-this-world-pop-divor i all ära, men fin grej med 2000-talet var att nördarna fick ta plats. I de flesta former av populärkultur hyllades de. LCD Soundsystems »Losing My Edge« FC Z, Napoleon Dynamite, Ghost World och The Office var bara några exempel. Nördar var okej. (Och kanske följer det här med oss in i 2010, för den mest spelade låten på P3 just nu heter »Töntarna«).

Jag gillade flera av låtarna på Hot Chips första album Coming On Strong och såg en spelning med dem på Debaser som fick den annars så stela Stockholmspubliken att bli helt danstossig, men jag var trots allt inte helt frälst. För de fem britterna som stod bakom sin maskinpark av syntar var väl ändå lite väl anemiska? Men när The Warning kom försvann alla tvivel. Eller jo, bandet bestod fortfarande av vita skivsamlarpojkar och deras närsynta doktorand-look var intakt. Men de var ju suveräna! På titelspåret sjöng de att »Hot Chip will break your legs, snap off your head« och det lyckades de med. Töntarna hade golvat mig.

YouTube Preview Image

Kanske var »Colours« sprödare, »No Fit State« mer monotont cool och »Over And Over« bättre som dansgolvsrökare, men det var »Boy From School« som var albumets höjdpunkt. Med mästerlig stämsång, en puttrande suggestiv electromatta och en vemodig melodi var den helt oemotståndlig.

We try but we don’t have long

We try but we don’t belong

Det bästa med låten var kanske ändå dess underdog-känsla. Det är möjligt att Hot Chip betraktades som ett nytt hipsterband men de var aldrig hårt tuffa. Alexis Taylors sköra, ljusa falsettröst kändes mjuk och sårbar. Utanförskap har sällan varit vackrare.

Anna Swantesson är journalist. Hon har tidigare skrivit om T.I.:s »What You Know« på Nollnolltalet-listans plats 85.

Lyssna också på:

Hot Chip, »Over And Over« (singel & albumspår, The Warning, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Hot Chip, »Colours« (singel & albumspår, The Warning, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Hot Chip, »Ready For The Floor« (singel & albumspår, Made In The Dark, 2008)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter:

8 kommentarer på “48. Hot Chip, »Boy From School«”

 1. 1 Den 16 November 2009, 10:27 skrev Daniel:

  Vad är nu detta? Har ni blivit för lata för att lägga in “lyssna också på”-låtar av andra artister? Vad ska jag nu lyssna på när Spotify är blockerat? Hot Chip har ju knappast tre låtar till som skulle kunna platsa. Varför inte krydda med lite Röyksopp eller the Xx?

 2. 2 Den 16 November 2009, 10:29 skrev Daniel:

  För övrigt anser jag att Over and over svänger snäppet mer än Boy from school. Och Debaserspelningen (Medis antar jag att du menar) som svängde så kom efter The Warning-skivan. Så det så.

 3. 3 Den 16 November 2009, 10:40 skrev David Hylander:

  Det är inte lättja utan en spegling av att flera Hot Chip är populära bland dem som har varit med och röstat fram listan. Men fair enough, “Colours” borde kanske ha varit Pet Shop Boys “Home And Dry” eller Junior Boys “In The Morning”.

 4. 4 Den 16 November 2009, 11:28 skrev Anna:

  Daniel: Spelningen jag nämner var på Debaser Slussen, på klubben Accelerator, efter släppet av Coming On Strong.

 5. 5 Den 16 November 2009, 14:46 skrev Daniel:

  Aha. Point taken. Båda två. Men jag vidhåller att det är fegt och fantasilöst att lägga med tre HC-låtar till.

 6. 6 Den 16 November 2009, 15:11 skrev David Hylander:

  “Fegt” tycker jag gott att du kan hålla utanför diskussionen. Det är ett rätt starkt ord i ett sammanhang som det här. Fantasilöst på grund av tidsbrist, som sagt: fair enough.

 7. 7 Den 22 November 2009, 16:03 skrev Cam:

  Wow, oj, vilken konstig text. 3/4 avhandlar utseendet hos bandet som gjort låten man förväntat sig att läsa om. Blir liksom inte mer relevant eller ok för att artisterna är manliga och skribenten kvinnlig.

 8. 8 Den 28 December 2009, 07:33 skrev 4. Broder Daniel, »Shoreline« – Nollnolltalet.se:

  [...] 48. Hot Chip, »Boy From School« [...]

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell