51. Broder Daniel, »When We Were Winning«

Publicerat den 11 November 2009 under Listan av Gästskribent. 6 kommentarer.

51. Broder Daniel, »When We Were Winning«
(singel & albumspår, Cruel Town, 2003)

Gästskribent: Gustav Gelin

BD.Första gången jag hörde »When We Were Winning« live var på en negången svartkrog vid Karlskronaplan i Malmö en sen sommarnatt. Broder Daniel var i stan för att spela in Cruel Town-albumet och jag och några vänner var där för att spela skivor och festa en vecka i sträck. Jag tror vi träffade Henrik Berggren i stort sett varje kväll den veckan. Malmö är inte så stort och Henrik var ganska törstig på den tiden.

Just den här kvällen var Henrik pank. Och hungrig. Så vi lyckades övertala gubbarna på svartkrogen att sälja ett halv paket Wasa Sport till oss för en tjuga så att BD-legenden skulle få något annat än dansk burköl i magen.

Och så sjöng de.

YouTube Preview Image

Med en publik bestående av mig, tre vänner och en handfull kortspelande, svartmuskiga farbröder satt Henrik Berggren och Theodor Jensen därnere i den spartanskt inredda sunkkrogskällaren och sjöng hela den magiska, långa versionen av »When We Were Winning«. Alla nio verserna.

Vi satt med gåshud och jag har många gånger efteråt menat att det var en av de absolut största musikupplevelser jag någonsin fått vara med om.

Broder Daniel och jag är i stort sett lika gamla. När de spelade i Stockholm de första gångerna var jag, precis som dem, i de övre tonåren. Och de första åren hatade jag dem passionerat. Efter bara ett par låtar på Tre Backar våren 1994 gick jag ut i den andra baren och tänkte »jävla posörer« för mig själv, som den britpoppojke jag strävade efter att vara då. De var inte som indiepojkarna såg ut i Stockholm. De hade en konstig attityd, både stenhårt rå och maskeradaktigt clownig på samma gång.

Vi bråkade några gånger när vi stötte på varann ute i nattklubbsvimlet, men lagom till att andra albumet släpptes började jag sakta inse hur genialska de faktiskt var. Samtidigt började man träffa på dem allt oftare på stadens barer och inte minst efterfester. Stockholm är inte heller så stort och vi var alla väldigt törstiga på den tiden. Det var såna där efterfester som Håkan måste ha tänkt på när han några år senare skrev rader om att »dekadensen är hård och alla mina vänner har gett upp sömn«.

Åren gick. Tonårsposerandet avtog, kostymen började skava och pandalfickorna växte upp liksom jag själv. Broder Daniel var helt plötsligt ett av Sveriges absolut största rockband som fick ersätta hiphopgiganterna OutKast och spela inför rekordpublik på Hultsfreds Hawaiiscen.

Anders Göthberg berättade stolt för mig en gång att de fått en halv miljon för den spelningen. Men medan pengarna rullade in och fanskaran och mytbildningen bara ökade så tog Anders ett tragiskt farväl av världen en sen kväll i mars.

Broder Daniels medlemmar hade kommit och gått nästan från starten, men att ersätta den oefterhärmlige gitarristen var inte att tänka på. Så BD la ner med en avskedskonsert på Way Out West förra sommaren. Och när jag såg Henrik Berggren stå däruppe på scen och inför kanske 10 000 glansögda fans sjunga de där raderna om hur han mindes den gamla tiden. När de sprang på gator under stjärnorna och ägde hela världen. Då tänkte jag tillbaka på ett av de mest betydelsefulla banden i svensk musikhistoria såväl som i mitt så kallade liv.

YouTube Preview Image

Gustav Gelin är musikskribent och dj. Han tycker att »When We Were Winning« är 00-talets fjärde bästa låt och att Håkan Hellströms »Nu kan du få mig så lätt« är den bästa.

Lyssna också på:

Broder Daniel, »Cruel Town« (albumspår, Cruel Town, 2003)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bad Cash Quartet, »Too Bored To Die« (singel & albumspår, Outcast, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vapnet, »Ge dom våld« (EP-spår, Ge dom våld, 2005)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , ,

6 kommentarer på “51. Broder Daniel, »When We Were Winning«”

 1. 1 Den 11 November 2009, 09:40 skrev janne:

  fantastiskt fint skrivet! tack!

 2. 2 Den 11 November 2009, 16:18 skrev prinsessan eva:

  henrik fyller ju år idag!

 3. 3 Den 11 November 2009, 17:34 skrev Daniel:

  gillar hur BD genomgående på denna grymma skiva använder sig av ord som dark, streets och night. Ger härlig känslig av att driva planlöst och tycka att det är grymt.

 4. 4 Den 11 November 2009, 18:15 skrev Alice:

  Haha roligt det där med knäckebrödet, det fick ju vara med i min recension av BD-boken också. Kanske för att det var precis så orimligt som allt annat den kvällen (men det var inte då du blev hotad va?). I vilket fall. Fina dagar, fina du.

 5. 5 Den 11 November 2009, 19:46 skrev gustav:

  Janne: Tack!

  Alice: Ja, knäckebrödshistorien är lite för bra för att inte sprida vidare. Det var fina dagar, verkligen!
  Och nej, det var inte den kvällen jag blev dödshotad av nån mc-galning, det var nån senare kväll på samma ställe dock.
  /g

 6. 6 Den 14 November 2009, 06:21 skrev Tony Cascarino:

  Mycket bra text! Jag lyssnar själv på BD ibland och dom är mycket djupare som personer än vad folk förstår. Det finns en tanke bakom allt dom gjort känns det som.

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell