53. Håkan Hellström, »Magiskt, men tragiskt«

Publicerat den 9 November 2009 under Listan av Gästskribent. 2 kommentarer.

53. Håkan Hellström, »Magiskt, men tragiskt«
(albumspår, Känn ingen sorg för mig Göteborg, 2000)

Gästskribent: Johan Silfversten Bergman

Håkan. Det räcker så.Om någon skulle få för sig att göra en etnologisk studie över 00-talets svenska medelklassfestande skulle Håkan-punkten troligen ägnas en del uppmärksamhet. Håkan-punkten kan enklast beskrivas som händelsen som inträffar när någon festdeltagare, oftast en ung man, självsäkert tar sig an festens musik och konstaterar att »nu är det dags för lite Håkan«. Det som följer är en slags musikalisk stämningshöjare, en allkrydda, som kan appliceras på i stort sett vilken sällskap och situation som helst. Ett musikens svar på örtsaltet Herbamare.

Hade jag vetat detta när jag i december 2000 stod i kön utanför P2 och väntade på att få höra Håkan Hellström spela i Örebro för första gången hade jag gått hem i protest. Men, för det finns ett men, varje gång jag hör »Magiskt men tragiskt« långsamt växa fram ur det somriga fågelkvitter som just avslutat »Jag var bara inte gjord för dessa dar« är jag beredd att förlåta alla år av nostalgiskt Håkankryddade spellistor. Jag minns varför det är så svårt att värja sig mot Håkan Hellström, så svårt att man oftast bara hinner till hans förnamn innan folk fattar grejen. Håkan.

YouTube Preview Image

Få låtar lyckas fånga själva essensen av en ung svensk sommarnatt så som»Magiskt men tragiskt« gör. I all sin enkelhet fortsätter den att agera självskrivet soundtrack för generation efter generation av kärlekstörstande 17-åringar. När Hellström för första gången i låten sjunger »För inget är logiskt. Ingenting är magiskt. Det är så tragiskt« gör han det med en sådan träffsäker uppgivenhet att jag direkt förstår det förutsättningslösa kärleksförhållande jag och andra haft med låten sedan skivan släpptes. Med sin drömska inledning och uppslitande avslutning talar den helt enkelt till vårt djupt rotade behov att dela bra musik med andra.

Johan Silfversten Bergman är webbredaktör på Trelleborgs Allehanda. Han tycker att »Magiskt men tragiskt« är 00-talets sjunde bästa låt, och att Looptroops »A Modern Day City Symphony« är den bästa.

Lyssna också på:

Håkan Hellström, »Minnen av aprilhimlen« (albumspår, Det är så jag säger det, 2002)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Håkan Hellström, »Uppsnärjd i det blå« (albumspårKänn ingen sorg för mig Göteborg, 2000)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Håkan Hellström, »Klubbland« (singel & albumspår, Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått, 2005)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter:

2 kommentarer på “53. Håkan Hellström, »Magiskt, men tragiskt«”

  1. 1 Den 9 November 2009, 13:45 skrev niklas:

    något säger mig att det blir väldigt mycket håkan på topp 50.

  2. 2 Den 11 November 2009, 09:19 skrev Laban:

    Har aldrig hört låten innan

    Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell