58. Phoenix, »Everything Is Everything«

Publicerat den 4 November 2009 under Listan av Gästskribent. 4 kommentarer.

58. Phoenix, »Everything Is Everything«
(singel & albumspår, Alphabetical, 2004)

Gästskribent: Billy Rimgard

Phoenix.För att förstå »Everything Is Everything« måste man förstå 2004.

När Robbie Williams 1997 släppte »Angels« och dödade britpopen så undrade vi för en sekund vart vi skulle ta vägen innan det stora, breda genomslaget för r’n'b och hiphop kom och räddade oss. Visst hade det varit ett klädsamt smycke att gå på Fugees-spelningar och kunna namnge alla medlemmar i Wu-Tang Clan långt innan dess, men det var monsterhitsen från slutet av årtiondet som gjorde att snyggt gung runt 95 slag i minuten blev soundtracket till allt. Överallt.

Istället för Los Del Rios »Macarena« eller Deep Blue Somethings »Breakfast At Tiffany’s« hette de största radiohitarna saker som »The Boy Is Mine«, »No, No, No« och »You Make Me Wanna…«. Om man lät Nate Dogg sjunga refrängen blev det 20 miljoner i fickan och albumen började arrangeras som klassiska rockalbum, med förstasingeln som spår nummer 2 och Den Stora Avslutningslåten som sista. När 2001 kom var det redan obligatoriskt för alla (alla!) att älska Jay-Z:s »The Blueprint«.

Parallellt med detta hade någon kopplat lös besten som kallades för »mash-up«, vilken nu löpte amok och högg mot allt som rörde sig. Nya datorprogram gjorde det enkelt att synkronisera takt och ton, därigenom tillåtande glada entusiaster och slipade proffs att ta sången från en låt och musiken från en annan och trycka ihop till något nytt. Ju galnare ju bättre. 2004 nådde det uttrycket någon slags klimax när Danger Mouse tog a-cappellor från Jay-Zs »The Black Album« och la över instrumentalerna till The Beatles vita album.

Det är ingen tillfällighet att Phoenix »Everything Is Everything« kom samma år. Långt ifrån. Den var en perfekt storm av popkulturella element, noggrant sammanvävda likt en mash-up på det där sättet som bara fransmän med stilkänsla klarar av.

YouTube Preview Image

»Everything Is Everything« var egentligen en hiphoplåt för poppubliken, vi som älskade att upptäcka Talib Kwelis »Get By« genom redaktionskollegors tips men aldrig orkade gräva djupare än så. Vi som gått igång på »The Blueprint« men innerst inne ändå saknade att spilla öl till refränger som gick att sjunga med i.

»Everything Is Everything« hade allt:

− Trummorna gungade på i samma tillbakalutade gung som hördes till allt. Överallt.

− De upphackade gitarrerna var klistrade mot bastrumman, ungefär som i vilken filterhousehit som helst.

− Softpop-refrängen var lika delar Miami-solnedgång som Trackslistan. Och du kunde sjunga med direkt.

− Sticket med »Riding low, riding low, riding faster« hade sina själsliga rötter i Warren G:s »Regulate« eller Dr. Dres »Nuthin But A G Thang«, fast anpassat för tunna indieluggar som springer för livet om de ser en low-rider med hydraulisk fjädring.

Låten klockade in på prick tre minuter och om det här varit en one-hit-wonder hade jag börjat fundera på om det inte var någon som behagade skämta. Det hade varit lätt att tro att en skicklig producent studerat trendbarometern och tittat djupt i manualen för att skriva den perfekta låten för popkidsen att gilla 2004. Men så var det inte. Allt var på riktigt. Och Thomas Mars var lika snygg som sin röst.

Billy Rimgard är musikskribent och har tidigare skrivit om Felix Da Housecats »Ready 2 Wear« på Nollnolltalet-listans plats 87. Han tycker att »Everything Is Everything« är 00-talets näst bästa låt.

Lyssna också på:

Phoenix, »Lisztomania« (singel & albumspår, Wolfgang Amadeus Phoenix, 2009)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Phoenix, »Long Distance Call« (singel & albumspår, It’s Never Been Like That, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Phoenix, »Alphabetical« (albumspår, Alphabetical, 2004)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter:

4 kommentarer på “58. Phoenix, »Everything Is Everything«”

 1. 1 Den 4 November 2009, 10:07 skrev Daniel:

  Äntligen ett riktigt bra låtval! Men det finns en Phoenixlåt som är minst lika bra, nämligen Too Young – en riktig tralaladänga och mkt bättre än Lisztomania och Alphabetical. Så det så!

 2. 2 Den 5 November 2009, 00:14 skrev Beneath a Steel Sky » Misc, vecka 45:

  [...] ärad över att ha fått skriva om två så fina spår som Felix da Housecats »Ready 2 Wear« och Phoenix »Everything Is Everything«. Och idag kom nyheten att de ska ha en stor nyårsfest [...]

 3. 3 Den 8 November 2009, 14:01 skrev Phoenix-vecka: Vilken är deras bästa låt? – Nollnolltalet.se:

  [...] 58. Phoenix, »Everything Is Everything« [...]

 4. 4 Den 23 December 2009, 10:42 skrev 8. Daft Punk, »One More Time« – Nollnolltalet.se:

  [...] 58. Phoenix, »Everything Is Everything« [...]

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell