59. Markus Krunegård, »Ibland gör man rätt, ibland gör man fel«

Publicerat den 3 November 2009 under Listan av Adam Svanell. 2 kommentarer.

59. Markus Krunegård, »Ibland gör man rätt, ibland gör man fel«
(albumspår, Markusevangeliet, 2008)

Winnerbäck.Markus Krunegård får mig att tro på allt han sjunger. Det finns någonting i tilltalet, i det anekdotiska berättandet och de till synes autentiska detaljerna som gör att det känns självklart att varje ord är självupplevt. Precis som jag tar för givet att Håkan Hellström en gång har arbetat på Pååls bageri så antar jag att Markus verkligen trampade snett, försökte spela surf och stal Emma från Anders.

Kanske beror det på att hans låtar känns… uppriktiga, på något sätt.

Jag har fortfarande den där första Laakso-demon liggande i någon garderob. En cd-r med taffligt utskrivet omslag, riktigt fult. Fyra låtar. Rätt okej.

Så småningom blev de ett hyfsat indieband i mängden, senare ett riktigt bra indieband i mängden. Och en dag, utan att jag riktigt förstod hur det hade gått till, så framstod Markus Krunegård som en livsviktig popmusiker.

Markusevangeliet var kantig och lite ojämn. Men på något sätt blev det en omistlig skiva, som dök upp på trötta efterfester i Göteborg, i hyrbilar genom mexikanska sockerfält och under sena nätter i öde tunnelbanevagnar.

Till slut hade jag lyssnat så mycket på de tretton låtarna att jag gjorde något fullständigt irrationellt. Jag promenerade till en skivaffär, gick in och betalade nästan 200 kronor − bara för att få musiken fäst på en bit plast. Så mycket hade Markusevangeliet kommit att betyda.

»Ibland gör man rätt, ibland gör man fel« är albumets pampiga epos, där Markus ältar sitt livs alla misstag i ett närmast springsteenskt crescendo. Det är barndomsminnen, tonårskyssar, juldagskväll i hemstaden, replokalsharv, längtan bort − sådana där ämnen som lätt blir banala, men när de inte blir det kan kännas mer än något annat.

YouTube Preview Image

En gång hörde jag en kompis påstå att »Ibland gör man rätt, ibland gör man fel« låter »lite som Lars Winnerbäck, fast pop och bra«. Ju mer jag lyssnar, desto mer rätt tycker jag att hon hade.

Adam Svanell är frilansjournalist och sitter i Musikmagasinet Novells redaktion. The Avalanches »Since I Left You« är i topp på hans lista över de bästa låtarna från 00-talet. »Ibland gör man rätt, ibland gör man fel« är på fjortonde plats.

Lyssna också på:

Säkert!, »Det kommer bara leda till nåt ont« (albumspår, Säkert!, 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Laakso, »Västerbron« (singel & albumspår, Mother, Am I Good Looking?, 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Eldkvarn, »Fulla för kärlekens skull« (singel & albumspår, Svart Blogg, 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer på “59. Markus Krunegård, »Ibland gör man rätt, ibland gör man fel«”

  1. 1 Den 10 December 2009, 15:57 skrev Allt du vill veta om 00-talet, och möjligen lite till « Adam Svanell:

    [...] Det första, som har pågått längst, är Novells mastodontbloggsatsning Nollnolltalet.se. Det började i våras som en lös idé av min redaktionskompis David Hylander – att lista 00-talets bästa låtar i en opretentiös blogg – men har växt till ett monster (ett snällt monster). Konceptet: 100 låtar framröstade av 100 personer, presenterade under 100 dagar, komplett med krönikeliknande texter om varje låt. Själv har jag hunnit skriva två texter, om Beyoncés ”Halo” och Markus Krunegårds ”Ibland gör man rätt, ibland gör man fel”. [...]

  2. 2 Den 16 May 2011, 11:44 skrev Allt du vill veta om 00-talet, och möjligen lite till | Adam Svanell:

    [...] Det första, som har pågått längst, är Novells mas­to­dont­bloggsats­ning Nollnolltalet.se. Det bör­jade i våras som en lös idé av min redak­tions­kom­pis David Hylander — att lista 00-talets bästa låtar i en opre­ten­tiös blogg — men har växt till ett mons­ter (ett snällt mons­ter). Konceptet: 100 låtar fram­rös­tade av 100 per­so­ner, pre­sen­te­rade under 100 dagar, kom­plett med krö­ni­ke­lik­nande tex­ter om varje låt. Själv har jag hun­nit skriva två tex­ter, om Beyoncés “Halo” och Markus Krunegårds “Ibland gör man rätt, ibland gör man fel”. [...]

    Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell