63. The Tough Alliance, »Take No Heroes«

Publicerat den 30 October 2009 under Listan av Gästskribent. 3 kommentarer.

63. The Tough Alliance, »Take No Heroes«
(EP-spår, Make It Happen
, 2004)

Gästskribent: Tor Billgren

TTA.1. Efter fyra gyllene år flyttade jag från Göteborg i april 2002. Jag trivdes mycket bra i min nya hemstad Malmö, men kärleken till den gamla var länge som ett sår som inte ville läka. Varje gång jag hörde spårvagnsklånket i slutet av »Känn ingen sorg…« högg det till ordentligt i trakten kring mjälten. Våren 2004 introducerades jag för ett band som rörde till ordentligt i det där såret.

2. The Tough Alliance klara, skrällande syntar blev svetslågan som skiner som en magnesiumstjärna i flytdockan på andra sidan älven. Det metalliska soundet blev de dundrande dån som kan höras från varvet när en tiotonsplåt bockas eller faller mot dockans botten. Drivet blev söndagsnätterna på houseklubben Baby med laser, mineralvatten och rök. Det nasala skränet blev de berusade ynglingarna man ser närma sig längre fram på Vasagatan och som man för att undvika konfrontation med tar en vid sväng runt, men sneglar åt när de passerar. Escaping Your Ambitions (2006) är ett stort fartyg som skrider fram mot Götaälvsbrons öppna klaffar i dimman med ett djupt muller inifrån maskinrummets håligheter under vattenlinjen.

3. Trots att det är musiken jag älskar, är det liveakten jag fastnar i när jag skriver. Det kanske är oundvikligt. Klara Grape råkade ut för samma sak i sin utmärkta text om »Make It Happen«. Första mötet för mig var en spelning på Chokladfabriken i Malmö våren 2004 med Daniel Tjäder som ceremonimästare. Efter spelningen hade jag sett något som jag tyckte var så vikigt att jag ville berätta om det för alla och skrev en lyrisk text till Kulturnytt i P1. Den refuserades, men hamnade på nätfansinet Twisterella istället.

4. Jag har svårt att sätta fingret på vad det var som gjorde upplevelsen så total och perfekt. Klara Grape talar om känslan. Vad man hittar där när man gräver lite djupare är förstås helt individuellt. För mig var det en kombination av ovisshet och aggressivitet; fantastiska melodier och ett sound krävde omedelbar uppmärksamhet; synen av en mikrofon som kom flygande i slutet så jag tvingades ducka, samt förundran över att se Eric Berglund och Henning Fürst kyssas djupt och brutalt i vimlet efteråt.

5. Och det starkaste minnet från kvällen är »Take No Heroes«. Melodin! Skala av all produktion, alla ljud och ekon, alla instrument, alla ord – och kvar har du en melodi med en sådan integritet att den skulle kunna orkestreras av ett kräk och framföras av en charlatan och ändå framstå som ett mästerverk.

YouTube Preview Image

6. På den där spelningen i Malmö kan jag svära på att Berglund verkligen sjöng. Det har han inte gjort på de många konserter jag sett efteråt (mästerverket var på KB i Malmö med bilder ur Kes i bakgrunden). Live-akten The Tough Alliance har ofta förtalats och missförståtts. Den slentrianmässiga analysen är att de är nonchalanta och inte bryr sig. Att de skiter i vilket – i musiken, publiken och sig själva. Att de bara mimar, tramsar och försöker vara coola. Men i själva verket är det precis tvärtom.

7. För när man skapar och verkar i en situation av kaos och okontrollerbar aggressivitet sätter man sig själv på spel på ett hisnande sätt. Det är som att vandra på en knivsegg med ögonbindel och snara runt halsen. Genom att försätta sig i otillräkneliga tillstånd blottar man en sårbarhet som man utan restriktion erbjuder gamarna att riva och slita i och hålla upp i ljuset, man lägger sig i någon annans händer. Men sårbarhet och självutlämnande kan bemötas på andra sätt.

8. Är det inte detta som brukar kallas erotik?

9. Förutsättningen för att akten ska fungera är att stämningsläget hålls i jämvikt. När TTA spelade i Australien för något år sedan kapsejsade allt. Akten är kalibrerad på svenska förhållanden, men inför australiensisk machopublik fungerade det inte. Attityden från scenen besvarades med flaskor från publiken. Spänningen laddades ur direkt. Inviten avvisades.

10. En annan förutsättning är att man som åskådare inte får bli för hemmastadd i akten. Publikens förhållande till spelningen får inte bli slentrianmässig. Bomben får inte desarmeras. Håkan Hellström dog för mig när jag hörde publiken nynna avslutningskören till »Vi två 17 år« FÖRE konserten. Det är bräckligt, bräckligt. Så det är över nu. La guerre est finie.

Tor Billgren är frilansjournalist och radioproducent. Han bor i Stellenbosch, Sydafrika. På Tors lista över 00-talets bästa låtar är »Take No Heroes« nummer ett.

Lyssna också på:

The Tough Alliance, »Mine Was Real« (EP-spår, New Waves, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

The Tough Alliance, »Many Men« (EP-spår, Make It Happen, 2004)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

The Tough Alliance, »Silly Crimes« (EP-spår, New Waves, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter:

3 kommentarer på “63. The Tough Alliance, »Take No Heroes«”

 1. 1 Den 30 October 2009, 09:11 skrev Daniel:

  den här låten är verkligen INTE bra och borde inte finnas med på listan. TTA har gjort andra låtar som platsar (t ex First class riot) men den här har ju inget sväng alls!

 2. 2 Den 30 October 2009, 09:31 skrev David Hylander:

  Vet du vad, jag håller med. I min bok är “Take No Heroes” inte en av deras bästa låtar. “Mine Was Real” är min kandidat; jag tycker att det är en av 00-talets bästa poplåtar över huvud taget.

  Men rent generellt sett verkar det vara den första TTA-EP:n som de röstande har starkast minnen av. Det är väl så. Förväntningarna eller bristen där av färgar hur man värderar musiken, och en debut KÄNNS bättre än det som kommer sen, även om den är svagare när man tar musiken ur sitt sammanhang.

 3. 3 Den 10 December 2009, 07:31 skrev 22. The Knife, »Silent Shout« – Nollnolltalet.se:

  [...] 63. The Tough Alliance, »Take No Heroes« [...]

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell