70. Antony & The Johnsons, »Fistful Of Love«

Publicerat den 23 October 2009 under Listan av Susanne Claesson. 3 kommentarer.

70. Antony & The Johnsons, »Fistful Of Love«
(EP-spår, The Lake
, 2004, och albumspår, I Am A Bird Now, 2005)

Antony.Jag har aldrig sett så många Ray Ban wayfarers-solglasögon på ett och samma ställe som på Dalhalla den 2 juni 2007.

Det här var när streetstylefotografer och modebloggar på allvar exploderat i Sverige. Att följa trender var fult och en »egen, unik stil« var det finaste man kunde ha. Om sedan den egna, unika stilen bestod av ett par upprullade chinos och en randig tröja från A.P.C spelade mindre roll, så länge du kompletterade identitetskostymen med ett par wayfarers var du good to go.

Antony & the Johnsons hade släppt hyllade I Am a Bird Now ungefär två år tidigare, en skiva som blev långt mycket mer uppmärksammad än debuten Antony and the Johnsons från 2000. I Am a Bird Now bars upp av Antony Hegartys vibrerande, hjärtskärande Nina Simone-röst som smekte de nattsvarta texterna och gav en illusion av att de genomgående ganska smetiga stråkarna och det klassiska musikalpianokompet befann sig i en musikalisk framkant.

YouTube Preview Image

Jag kom till Dalhalla i billiga Ray Ban-kopior och ställde mig i den långa kön som ledde ner till den lilla sjön och bergsscenen där en kammarkör från Uppsala värmde upp. Och det var i den där homogena massan som jag kände att Antony Hegarty, som var det åtråvärda egna, unika personifierat, kanske hade reducerats till en lämplig accessoar att stoppa i den ekologiska DIY-tygpåsen.

Sen kom han, iklädd ett par gråblå pyamasbyxor, ut på scenen. Han behövde inte inramningen: solnedgången, det vackra kalkbrottet eller försommarvärmen för att fånga oss. Vi skrattade samstämmigt när han skojade om att han tänkt mycket på stenar, vi hummade uppmuntrande under hans monologer och vi applåderade allra hårdast när han, efter de åtta mjuka introtakterna började sjunga »Fistful Of Love«, den mest hjärtskärande och intensiva låten på I Am a Bird Now.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Och vi jublade när han hämtade andan mellan fraseringarna i refrängen. Och när han sedan fick, förmodligen, samtliga i publiken att lågmält mässa orden »out of love« i ett underbart långt improviserat outro fick han mig att inse att han inte var ett par massproducerade chinos utan en fantastisk musiker och en magisk artist. En unik person. På riktigt.

Susanne Claesson är journalist på Sydsvenskan och sitter i Musikmagasinet Novells redaktion. Hon har Jens Lekmans »Black Cab« som nummer ett på sin lista över nollnolltalets bästa låtar, och »Fistful Of Love« som nummer fem.

Lyssna också på:

Antony & The Johnsons, »River Of Sorrow« (albumspår, Antony And The Johnsons, 2000)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Antony & The Johnsons, »You Are My Sister« (albumspår, I Am A Bird Now, 2005)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Antony & The Johnsons, »Deeper Than Love« (albumspår, Antony And The Johnsons, 2000)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter:

3 kommentarer på “70. Antony & The Johnsons, »Fistful Of Love«”

 1. 1 Den 24 October 2009, 15:56 skrev Maja:

  Är det inte bara 1 låt per artist som gäller?
  Vad tråkigt.

 2. 2 Den 13 December 2009, 17:23 skrev Hösttexter | susanne claesson:

  [...] Om Antony and the Johnsons “Fistful of love” (Nollnolltalet.se) [...]

 3. 3 Den 21 December 2009, 07:32 skrev 11. Jens Lekman, »Black Cab« – Nollnolltalet.se:

  [...] 70. Antony & The Johnsons, »Fistful Of Love« [...]

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell