71. UGK feat. Outkast, »International Players Anthem (I Choose You)«

Publicerat den 22 October 2009 under Listan av Gästskribent. 1 kommentar.

71. UGK feat. Outkast, »International Players Anthem (I Choose You)«
(singel & albumspår, UGK [Underground Kingz], 2007)

Gästskribent: Johanna Beckman

UGK och Big Boi.Första gången jag hörde »International Players Anthem« var mitt i natten på en turnébuss mellan Stockholm och Oslo, i augusti 2007. Efter det gick låten och skivan på repeat under en tid framöver, ungefär fram till att den började spelades flitigt på radion. Den hade något jag hade saknat i hiphop: innovation.

Hiphop är den musik(livs)stil som på många sätt är min grund, den musik jag älskat sen barnsben men som under 2000-talet, framförallt under decenniets senare hälft, blivit tråkig och enformig. Jag hade tröttnat, och var mer inspirerad av den elektroniska musiken, som jag följt och lyssnat på men inte haft mitt hjärta i på samma sätt.

Hiphopen som kändes mest spännande just då var den från södern: screw, Devin the Dude och andra texasrappare gjorde mig fortfarande inspirerad. För att inte tala om Outkast ständiga innovationsrikedom.

»International Players Anthem« innehöll det där nya men tog den flera steg längre. UGK, eller Underground Kingz, hade länge varit en spännande underdog-grupp, men nu fick de möjlighet att kliva längre upp på musikhierarki-stegen och bli kända för en bredare massa.

Det jag verkligen älskar med låten är att den tar de klassiska elementen i en riktigt bra hiphop från södern, och lägger på en gospelkänsla med den briljanta samplingen från Willie Hutch »I Choose You«. Gospel är en musikstil som alltid får mitt hjärta att klappa lite högre, så de redan där vinner »International Players Anthem« över mig.  Dessutom börjar låten med Andre 3000:s oerhört feta flow och text, som gör introt till ett av hiphopens bästa.

YouTube Preview Image

Rappen är fulländad låten igenom. Både Pimp C och Bun B i UGK och Outkast-rapparna André 3000 och Big Boi är väldigt olika i flow och röst. Det är en del av briljansen hos båda gruppernas, och samarbetet i »International Players Anthem« förstärker effekten. Screw-inslaget i låten gör det hela ännu mer fantastiskt.

Det kändes verkligen som att låten skulle UGK den plats i musikvärlden de länge hade örtjänat. De började släppa otroligt bra plattor redan tidigt 90-tal, och gästade Jay-Z på »Big Pimpin’«. Sen, efter att Pimp C avtjänat ett åtta årigt fängelsestraff, släppte de den briljanta dubbelskivan UGK (Underground Kings) som »International Players Anthem« är hämtad från. Nu skulle de inte längre bara vara kungar av underjorden utan även nå längre än så.

Att Pimp C hittades död några månader senare på ett hotell i Beverly Hills, efter en överdos Kodein, kändes bara för ironiskt och tragiskt för att vara sant.

Johanna Beckman är musikansvarig på Restaurang Ljunggren i Stockholm. Hon tycker att »International Players Anthem (I Choose You)« är 00-talets allra bästa låt.

Lyssna också på:

Jaheim, »The Chosen One« (singel & albumspår, Ghetto Classics, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Jay-Z feat. UGK, »Big Pimpin’« (singel, 2000, och albumspår, The Life & Times Of S. Carter, 1999)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Outkast, »Ms. Jackson« (singel & albumspår, Stankonia, 2000)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , , ,

1 kommentar på “71. UGK feat. Outkast, »International Players Anthem (I Choose You)«”

  1. 1 Den 12 November 2009, 12:51 skrev Videointervju: Johanna Beckman om sina favoritlåtar från 00-talet – Nollnolltalet.se:

    [...] 71. UGK feat. Outkast, »International Players Anthem (I Choose You)« [...]

    Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell