72. Jay-Z, »Heart Of The City (Ain’t No Love)«

Publicerat den 21 October 2009 under Listan av Gästskribent. 2 kommentarer.

72. Jay-Z, »Heart Of The City (Ain’t No Love)«
(albumspår, The Blueprint
, 2001)

Gästskribent: Märta Myrstener

The Blueprint.När Jay-Z:s album The Blueprint släpptes var jag 18 år, drack öl på Stjärnan vid Björns trädgård i Stockholm och regerade Södra Latins gymnasium, för vi hade ett tweepopband. Under sommaren 2001 släpptes singel efter singel från skivan, och det var sådana låtar som man behövde för att upptäcka en ny musikgenre. Låtar vars energi gick igenom allt annat och som hade en sådan hitpotential att ingen kunde stänga öronen. Vissa av oss fortsatte att lyssna på rap (jag köpte Nas The Lost Tapes året efter, och sedan var jag fast), för andra blev det bara singlarna från The Blueprint.

Men från början såg det inte ljust ut. När The Blueprint gjordes väntade Sean Carter på domar från två rättegångar, en för vapeninnehav och en för olaga hot. Han var i bråk med flera andra rappare, Nas, Prodigy från Mobb Deep och Jadakiss, bland andra.

På skivan är Eminem den enda gästen. The Blueprint ska ha spelats in under två veckor i New York, och de flesta beats Jay-Z fick till skivan var sådana som andra hade ratat. »Izzo (H.O.V.A)« var till exempel skriven för Cam’ron, »Girls, Girls, Girls« för Ghostface Killah och »Heart Of The City (Ain’t No Love)« för DMX. Men, eftersom sagor slutar så, och eftersom rappare behöver lite motgång för att bli riktigt taggade, blev det The Blueprint som säkrade Jay-Z:s position som världens största nu levande rappare.

Skivan är också Kanye Wests genombrott som producent. Han har gjort ungefär hälften av låtarna, bland annat »Heart Of The City (Ain’t No Love)«.

YouTube Preview Image

Självutnämnda kännare kommer förstås alltid att hävda att det är Jay-Z:s debutskiva, Reasonable Doubt från 1996, som är bäst, men det är The Blueprint som gör honom till mer en än rappare, till en popikon, som Madonna, Michael Jackson eller ABBA. Jag intervjuade indie-dj:n Robert Kruus för några veckor sedan – åtta år senare – och frågade vad han skulle spela om han bara fick spela en enda låt för ett dansgolv. Han svarade »något från The Blueprint«.

Världen blev aldrig densamma efter dagen då The Blueprint släpptes, på mer än ett sätt. För som om det inte räckte med motgångar för Jay-Z just då så släpptes skivan samma dag som två flygplan kraschade in i World Trade Center. Och jag tänker på den sommaren och hösten, när vi upptäckte Jay-Z, som de sista dagarna av the age of innocence.

Märta Myrstener är nöjesjournalist och klubbredaktör på DN På Stan. Hon har R. Kellys »The Greatest Sex« i topp på sin lista över 00-talets bästa låtar. »Heart Of The City (Ain’t No Love)« är nummer 25.

Lyssna också på:

Jay-Z, »I.Z.Z.O. (Hova)« (singel & albumspår, The Blueprint, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Jay-Z, »Never Change« (albumspår, The Blueprint, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Kanye West feat. Jamie Foxx & Twista, »Slow Jamz« (albumspår, The College Dropout, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: ,

2 kommentarer på “72. Jay-Z, »Heart Of The City (Ain’t No Love)«”

  1. 1 Den 21 October 2009, 12:43 skrev Adam:

    Så jävla bra. Har verkligen återupptäckt den här plattan sen jag gjorde min hundralista.

  2. 2 Den 17 November 2009, 15:19 skrev robert:

    verkar som självast MJ är med o körar på en låt med men inte har fått creds för det!

    Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell