80. MGMT, »Time To Pretend«

Publicerat den 13 October 2009 under Listan av Niklas Alicki. 5 kommentarer.

80. MGMT, »Time To Pretend«
(singel & albumspår, Oracular Spectacular, 2008)

MGMT.

Bakom mina föräldrars hus ligger en liten skog. Där finns både ett ganska stort berg och en tät skog med sumpmark, och var överhuvudtaget en dröm för en sjuårig pojke att springa runt i. Där brukade vi vara ett litet gäng kids som sprang runt och lekte röda och vita rosen. De exakta reglerna kommer jag inte ihåg, men däremot de då ganska dramatiska känslorna av spänning, upphetsning och rädsla. Det var ju trots allt på liv och död.

Det känns lämpligt att berätta om det här minnet av flera anledningar när jag ska försöka skriva något om Brooklyn-duon MGMT.

Den uppenbara, som en modern reinkarnation av Peter Pan och The Lost Boys syns Andrew Vanwyngarden och Ben Goldwasser i sina albumkonvolut och musikvideos med färgglada kläder och ansiktsmålningar. Gärna på en sandstrand eller hoppandes runt en stor brasa ute i skogen.

Men det är framför allt i deras texter som mina gamla barndomslekar dyker upp i minnet igen. I »Time to Pretend« går de igenom sina klyschiga rockdrömmar ur ett barns stjärnbeströdda perspektiv. Där ska man förutom att »move to Paris, shoot some heroin and fuck with the stars« även göra musik, tjäna pengar och gifta sig med modeller.

Precis som mina barndomslekar i skogen bakom huset är det där jag hittar delar av samma dramatiska känslor av spänning, upphetsning och rädsla. Det är inte alltid så angenämt eller lätt att förklara, men det finns där varje gång jag hör »Time to Pretend«.

YouTube Preview Image

Men trots att de framställer sig själva som unika och lekfulla så är MGMT på många sätt typiska för 00-talet. Precis som flera andra band på listan hoppar de gärna mellan genrer som electropop och psykedelisk rock. De gör även remixvänlig popmusik som lika gärna kan spelas på klubben som på radion. Och precis som många andra pop- och klubbakter gästar de gärna inom hiphopen (de ska tydligen ha gjort en låt till Jay-Z och hans »The Blueprint 3« som inte kom med, och har dessutom en gjort en låt med Kid Cudi på den senares nya skiva).

Genreöverskridningar, deras barnsliga framställning och klubbvänlig popmusik gör »Time to Pretend« till en ganska typisk popdänga för slutet av 00-talet. Samtidigt, om man bortser från associationer från barndomen och analyser av låtens kontext. När introt sätter igång på ett dansgolv så är »Time to Pretend« – precis som ett barndomsminne – enbart tidlöst.

Niklas Alicki tillhör Musikmagasinet Novells redaktion. »Time to Pretend« med MGMT ligger på plats nio på hans Topp 100-lista.

Lyssna också på:

MGMT, »Kids« (singel & albumspår, Oracular Spectacular, 2008)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

MGMT, »Electric Feel« (singel & albumspår, Oracular Spectacular, 2008)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

The Arcade Fire, »Neighborhood #1 (Tunnels)« (singel & albumspår, Funeral, 2004)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: ,

5 kommentarer på “80. MGMT, »Time To Pretend«”

 1. 1 Den 13 October 2009, 10:18 skrev David Hylander:

  Rätt bra låt, men jag tycker nog att de andra MGMT-singlarna är bättre.

 2. 2 Den 13 October 2009, 10:40 skrev Martin Romatowski:

  “Electric Feel” till exempel!

 3. 3 Den 13 October 2009, 15:35 skrev Niklas Alicki:

  Ah ja ni tänker så. Jag tror att jag alltid gillat “Time to Pretend” dels för att den går utmärkt att dansa till, det är jätterolig och smart text och den har, precis som jag skriver i slutet av texten, ett visst mått av tidlöshet i sig.

 4. 4 Den 13 October 2009, 21:27 skrev Martin Romatowski:

  Jag håller verkligen med om det där med texten, det finns något härligt drömmande, naivt och underdog-aktigt över den!

 5. 5 Den 25 February 2014, 21:47 skrev Tim:

  Mycket bra låt! Men Kids är mycket bättre, mycket mer catchy och mer tilltalande text.

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell