81. José González, »Heartbeats«

Publicerat den 12 October 2009 under Listan av Gästskribent. 10 kommentarer.

81. José González, »Heartbeats«
(singel & albumspår, Veneer, 2003)

Gästskribent: Susanna Andrén

Omslaget till José Gonzales "Hearbeats"-singel.Vissa tycker kanske att det är tråkigt att ha med en cover på en lista över decenniets bästa låtar.

Men det är trots allt skillnad på covers och covers. Det finns de artister som i princip bara gör en kopia av originalhitten, till synes helt utan anledning. Så finns det de som gör något annat, något nytt – något eget.

Första gången jag hörde »Heartbeats« med José González förstod jag inte att det var en tolkning av förstasingeln från The Knifes Deep Cuts. Egentligen hade jag nog inte riktigt insett storheten i originalet förrän jag hörde González version, med det latinska gitarrplocket à la Nick Drake.

José González hade plockat isär låten, lagt ut de enskilda beståndsdelarna på bordet och pusslat ihop en ny sång – med så få bitar som möjligt. Samma text. Helt andra känslor. Och han hade skapat en världshit. För det var ju det »Heartbeats« blev i hans version. Visserligen en hel del tack vare Sonys reklamfilm, den med de tusentals studsande bollarna i San Fransiscos backar, men likväl en vacker världshit.

YouTube Preview Image

Det bevisade på något sätt det som Kings of Convenience slog fast i sin albumtitel 2001: Quiet Is The New Loud. På nollnolltalet, i Sverige, nådde den avskalade trenden ända till Melodifestivalen. Det är det glammigaste, mest storslagna tv-programmet i landet och plötsligt var det någonting helt olikt de glättiga tävlingsbidragen som gjorde succé.

Det började med en ensam man på den där stora scenen, i pausen i finalen 2007. Tomas Andersson Wij tolkade vinnarlåten från året innan – Carolas »Evighet«. Året därpå framförde Maia Hirasawa The Arks »The Worrying Kind«, i en version som sen spelades flitigt på P3 och blev hennes ordentliga genombrott.

Samma sak i år igen, när Moto Boy sjöng en extremt avskalad och hjärtskärande »Hero« (mot slutet dessutom tillsammans med Charlotte Perrelli.) Quiet WAS the new loud och jag kan inte låta bli att se José González framgång som en slags katalysator, eller i alla fall inspirationskälla.

Han var den tillbakadragne biokemidoktoranden som plötsligt blev stjärna. Egentligen kanske man inte kan förstå det. »Heartbeats« kan tyckas vara en enkel singer/songwriter-trudelutt, men ibland är faktiskt less more. Och för mig är den här låten mer José González än någon annans, även om det är en cover.

Susanna Andrén är journalist. Hon tycker att »Parentheses« med The Blow är 00-talets bästa låt, och att José González »Heartbeats«-cover är nummer 41.

Lyssna också på:

Anna Ternheim, »Shoreline« (singel & albumspår, Somebody Outside, 2004. Cover på Broder Daniel.)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Iron & Wine, »Such Great Heights« (EP-spår, Such Great Heights EP, 2006. Cover på The Postal Service.)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

José González, »Crosses« (singel & albumspår, Veneer, 2003)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: , ,

10 kommentarer på “81. José González, »Heartbeats«”

 1. 1 Den 12 October 2009, 08:46 skrev Cam:

  Svår att stava (konsekvent), lätt att ta till sig.

 2. 2 Den 12 October 2009, 09:20 skrev Anton:

  Josés namn är inte helt lättstavat, nej. Men nu ska det vara rätt.

 3. 3 Den 12 October 2009, 10:02 skrev David Hylander:

  Ja, jösses. Varje dag lär man sig något nytt. Man borde lära sig det för att man kollar upp det innan publicering, men när man inte gör det är det tur att man har uppmärksamma läsare…

 4. 4 Den 12 October 2009, 10:15 skrev Lista?:

  Finns det en Spotify-playlist med nollnolltalets lista?

 5. 5 Den 12 October 2009, 10:17 skrev David Hylander:

  Det gör det absolut. Du har en länk längst ner i varje dags inlägg, samt här: http://open.spotify.com/user/davidhylander/playlist/2LkjsgigNOVMSW4nIq3Q0p

  Den innehåller förstås bara de låtar som är avslöjade så här långt.

 6. 6 Den 12 October 2009, 17:39 skrev Arg:

  Avskalade känsliga tolkningar av pophits var nog det här årtiondets äckligaste postironiska poptrend. Det är djupt störande att så många kunde gå på den tomma posen. “Hm, jag tar nåt tralligt från Tracks-listan och kvider fram texten till akustiskt komp så kommer folk tycka jag är skitsmart och att jag hittat nåt djupt och innerligt i den låten…”

 7. 7 Den 12 October 2009, 23:09 skrev Anton Gustavsson:

  Arg: Hur ser du på avskalade, känsliga tolkningar av NWA? Mer eller mindre störande?

  http://www.youtube.com/watch?v=K6D5xpCgETk

 8. 8 Den 21 October 2009, 13:40 skrev Marius:

  Öh … varför är han inte, José González, med på Spotifylistan?

 9. 9 Den 21 October 2009, 13:42 skrev David Hylander:

  Ha! Det är stavningen igen. Jag trodde att han inte fanns på Spotify, men det var bara att jag stavade fel när jag sökte. #fail
  Lägger till direkt.

 10. 10 Den 23 November 2009, 06:35 skrev 39. Destiny’s Child, »Survivor« – Nollnolltalet.se:

  [...] 81. José González, »Heartbeats« [...]

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell