84. Daft Punk, »Digital Love«

Publicerat den 9 October 2009 under Listan av Gästskribent. 3 kommentarer.

84. Daft Punk, »Digital Love«
(singel & albumspår, Discovery, 2001)

Gästskribent: Arvid »Laban« Falk

Daft Punk.Våren 2001, hösten 2003, hela 2008 (samplingen i Kanye Wests »Stronger«), våren 2009 (Grammy för »Harder, Better, Faster, Stronger« − liveversionen) och alla år däremellan. Under 2000-talet påmindes vi ständigt om ett album med 14 låtar som aldrig ville sluta vara aktuellt. Inget album har på samma sätt varit referenspunkt för såväl technoheads, hiphoplovers och indiekryll – Daft Punks Discovery känns för mig fortfarande som något nytt och spännande.

Daft Punk inledde 2000-talet med att göra den perfekta popskivan – pretentiös, vacker, arty, dansant och romantisk. Inte sedan jag var liten och min pappa jazzmusikern flick mig att gå och nynna på tradjazzslingor hade någon lyckats mata mig med nya musikaliska intryck så enkelt. Discovery exploderar ständigt med trumpeter, autotunade gitarrsolon, funkiga basgångar, 2009-discoljud och housepianon, sockersöta textrader och livsglädjeslingor som stimulerar fantasin.

YouTube Preview Image

2003 blev Discovery soundtrack till animéfilmen Interstella 5555: The story of the 5ecret 5tar 5ystem och plötsligt var alla låtarna på skivan delar av en episk rymdsaga om ett kidnappat popband. Det var inte förrän då »Digital Love« blev min favorit på albumet. I »Digital Love«-episoden är hjälten och rymdpiloten Shep ute och dammsuger sitt rymdskepp, och dagdrömmer om sin idolcrush i det kidnappade bandet.

Last night I had a dream about you
In this dream I’m dancing right beside you
And it looked like everyone was having fun
the kind of feeling I’ve waited so long

YouTube Preview Image

2006 startade jag och Rooke klubben Heavenly i hamnen i Malmö. Tanken var att den gamla lagerbyggnaden och dess uteplats skulle bli en mötesplats för techno- och popscenenerna, som växte ihop mer och mer.

På utedansgolvet brukade The Mexicos (Douglas Holmqvist och Mikael Hall) spela. Deras set var alltid DIY-kreativa med egna mash-ups/electrofierade versioner av bland annat Håkan Hellström. De de sjöng live över låtarna med vocoder, och alltid alltid spelade de »Digital Love« mashad med George Dukes »I Love You More«, som låtens hake är samplad ifrån. Dansgolvet förvandlades till en allsångstörstande kärleksorgie.

Don’t stop come a little closer
As we jam the rythm gets stronger
There’s nothing wrong with just a little little fun
We were dancing all night long

Men precis som Heavenly och den magiska Malmö-sommaren 2006 tar låten slut, och jaget vaknar upp och inser att det bara är en dröm.

Vissa tillfällen i livet etsar sig fast i minnet och »Digital Love« har lyckats vara soundtracket till fler av de ögonblicken än någon annan låt på 2000-talet. Jag kan fortfarande vakna av att det pampiga gitarrsolot i slutet av låten skriker åt mig i drömmen och direkt letar hjärnan rätt på minnen av vänner, platser, bilder och annan musik och direkt börjar jag fundera på hur jag skall återskapa dessa minnen med nya klubbar, nya kvällar och ny musik.

Handen fingrar alltid på »Digital Love« i skiv-caset även om jag sällan spelar den längre.

Men kanske nu till helgen ändå.

Arvid »Laban« Falk är dj och klubbarrangör i Malmö. Han tycker att  »Digital Love« är nollnolltalets bästa låt.

Lyssna också på:

Daft Punk, »Aerodynamic« (singel & albumspår, Discovery, 2001)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Daft Punk, »Human After All« (singel & albumspår, Human After All, 2005)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Alyoa, »It’s Been Too Long« (singel, 2005)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lyssna på Nollnolltalet.se-listan på Spotify! Den finns både med Lyssna också-låtar, och utan.

Etiketter: ,

3 kommentarer på “84. Daft Punk, »Digital Love«”

 1. 1 Den 9 October 2009, 11:19 skrev Karin:

  Åh, söta minnen. Vad fint!

 2. 2 Den 9 October 2009, 13:58 skrev Thomas R:

  word! :)

 3. 3 Den 26 November 2009, 06:33 skrev 36. Rihanna feat. Jay-Z, »Umbrella« – Nollnolltalet.se:

  [...] 84. Daft Punk, »Digital Love« [...]

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell