92. The Embassy, »It Pays To Belong«

Publicerat den 1 October 2009 under Listan av Anton Gustavsson. 19 kommentarer.

92. The Embassy, »It Pays To Belong«
(albumspår, Tacking, 2005)

The Embassy.Söndagen den 1 augusti 2004 vaknade jag på golvet i en föreningslokal på den småländska östkusten. Några meter bort i samma rum låg två ångerfyllda popstjärnor.

– Vad i helvete har vi gjort?

Det årets version av den lilla popfestivalen jag brukade besöka hade tagit slut samma natt. Eftersom vi kände arrangörerna hade jag och min dåvarande flickvän på nåder fått sova sista natten i huset där banden bodde. Strax intill oss hade Fredrik Lindson och Torbjörn Håkansson i The Embassy sovit, men nu rafsade de snabbt ihop sina kläder och sladdar och pratade med dämpade röster om hur det hade kunnat gå så fel kvällen innan. De ville försvinna, från Ljungnäs campingområde och gärna från jordens yta helt och hållet.

Så vad hade hänt? Jo, på lördagskvällen hade The Embassy skämt ut sig så grundligt som det överhuvudtaget är möjligt att göra när man som hyllad popgrupp framträder inför 250 devota ungdomar som åkt till en liten plats utanför Kalmar för att se sina favoritband spela.

Fredrik och Torbjörn hade först och främst varit väldigt, väldigt fulla. Publiken hade knappt kunnat urskilja en enda utskriken textrad genom det billiga ljudsystemet. Få om några ackord hade suttit rätt, och vad värre var: de hade konsekvent varit extremt snäsiga mot publiken och avslutat debaclet med att kasta ett mikrofonstativ rakt ut bland åskådarna.

Det låter kanske inte särskilt uppseendeväckande. Det är många decennier sedan ett städat, noggrant repeterat liveuppträdande var en framgångsfaktor för ett popband. Men för alla oss naiva sjuttonåringar i den svenska indiepoppubliken blev den där spelningen ett grymt uppvaknande. Vi var överestetiserande snedluggsideologer från akademikerhem. Våra estetiska ideal byggde på en mix av sugrör, pastellfärger och popteoretikern Momus blogg och vi brukade göra fanzines med titlar lånade från Belle & Sebastian-låtar. Här dök nu en av landets bästa popgrupper upp, svinfulla, och kastade instrument på en publik som tyckte att The Strokes var ett skämt och »rock« det största skällsordet i hela världen. Det tydde på ofattbart dålig smak.

Allt det där förstod Fredrik Lindson och Torbjörn Håkansson. Det var därför de skämdes så mycket.

Under de år som har gått sedan 2004 har The Embassy fått ett allmänt erkännande som det outgrundliga genialiska enigma som alla andra närbesläktade göteborgsband skulle vilja vara men aldrig kommer att nå upp till fotknölarna av. Det är bra; sin status som popestetiska ledstjärnor tycker jag att The Embassy har förtjänat mer än en gång.

YouTube Preview Image

Samtidigt brukar Torbjörn och Fredriks skamfyllda uppvaknande i föreningslokalen blinka förbi så fort jag ser någon – i regel en manlig musikjournalist – alltför inställsamt trycka det här bandet mot sitt musikaliska bröst. Minnet är en påminnelse om hur meningslöst det är att försöka tvinga in sig i en subkulturell sfär där man egentligen inte hör hemma. Det lönar sig inte.

Anton Gustavsson är chefredaktör för Musikmagasinet Novell och före detta indiepopfansinist.

Lyssna också på:

The Embassy, »Boxcar« (albumspår, Futile Crimes, 2002)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

The Embassy, »State ‘08« (singel, 2008)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Air France, »Never Content« (EP-spår, On Trade Winds, 2006)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Etiketter: ,

19 kommentarer på “92. The Embassy, »It Pays To Belong«”

 1. 1 Den 1 October 2009, 09:37 skrev Christopher Friman:

  Vilken bra text! Och en bra låt såklart.

 2. 2 Den 1 October 2009, 11:09 skrev Martin:

  Fin historia och en grym låt!

 3. 3 Den 1 October 2009, 11:29 skrev daniel:

  och en väldigt rolig konsert, minns få saker från mitt sista liv så tydligt som embassys tolv sekunder långa konsert (kommer ni ihåg när vic godard snubblade upp på scenen?) förstod aldrig varför folk var så sura efteråt, psykbrytet var ju festivalens mest minnesvärda händelse.

 4. 4 Den 1 October 2009, 12:03 skrev Anton:

  Christopher och Martin: Tack!
  Daniel: Ja jo, som minnesvärt spektakel hade spelningen sina poänger. Men Godard, honom hade min hjärna helt raderat ut! Var hans konsert på samma festival helt bottenlöst usel, eller minns jag fel?

 5. 5 Den 1 October 2009, 13:28 skrev daniel:

  jag såg den aldrig, men på embassykonsertern snubblade han dyngrak upp på scenen för att sjunga en av sina egna låtar. han hade dock glömt bort texten och läste därför upp den innantill från ett pappersark. oerhört förvirrat och oerhört signifikant för hela spektaklet.

 6. 6 Den 1 October 2009, 13:45 skrev Andreas Ottosson:

  Jag minns också det här! Jag tror att jag sällade mig till den välvilliga delen av besökarna och menade att det hela skulle förstås som ett slutgiltigt dekonstruerande av hela konsertformatet. Jag var tydligen mer klarsynt än artisterna själva…

  Orelaterat: Har inte typ Petter samplat den här låten? Jag är helt säker på att jag har hört en sådan låt i något sammanhang.

 7. 7 Den 1 October 2009, 13:50 skrev Joel:

  Vems dåliga smak tydde det på sa du? Höhö

 8. 8 Den 1 October 2009, 13:51 skrev fanta:

  Dj Viet-naams fel http://www.youtube.com/watch?v=qAx3fmuvNDM

 9. 9 Den 1 October 2009, 14:07 skrev Anton:

  Joel: Touché! Men jag vill nog ändå framhärda i att de flesta i indiepopsvängen var ganska överens om att rockmanér på scenen var just definitionen av dålig smak. Åtminstone sommaren 2004.

 10. 10 Den 1 October 2009, 14:29 skrev Sebastian:

  Det var en underbar konsert! Minns den med värme.

 11. 11 Den 1 October 2009, 14:36 skrev Marie:

  Vem tvingade sig in? Anton? Helt logiskt med tanke på dina rediga svd-artiklar. Dessutom var Vic Godard nykter och Subway Sect-spelningen ok pubrock.

 12. 12 Den 1 October 2009, 14:56 skrev rob symmons:

  Kontext, kontext, kontext… Hade listan behandlat typ 00-talets bästa grupper hade motiveringen kanske varit relevant, men i det här sammanhanget? “Jag påstår att Embassy skämdes, därför är It pays to belong decenniets 92:a bästa låt”

 13. 13 Den 1 October 2009, 16:47 skrev Anton:

  Marie: Nä, det där sista syftar inte på mig själv. Vad gäller Subway Sect är det ju tänkbart att Godard var nykter och kass på samma gång… fast den spelningen har jag vid närmare eftertanke inget minne alls av.
  rob symmons: Jag förstår hur du menar. Samtidigt vill jag gärna tänka mig den här bloggen som någon sorts spretig samling av hågkomster av musiken som vi brydde oss om under 00-talet. Jag föreställer mig att läsarna kan ta del även av texter där det inte ordagrant motiveras varför en viss låt är med på listan. Vi är inte Svenska akademien.

 14. 14 Den 2 October 2009, 10:22 skrev Martin Romatowski:

  På tal om Embassy-minnen, så kommer jag ihåg besvikelsen efter att ha sett duon på Popstad Växjö 2003. Även där var Fredrik och Torbjörn berusade (troligtvis på det rödvin som dracks på scenen) och spelade i typ en kvart, med ryggarna vända mot publiken. Nu känns det bara som en extremt rolig grej, men då vill jag minnas att jag författade en indignerad pamflett för fanzinet Samson & Rourke.

 15. 15 Den 2 October 2009, 11:54 skrev fanta:

  Skrev du för Samson & Rourke? Hur obskyrt och incestuöst kan det här egentligen bli?
  Kommer ni ihåg den där gången, jag tror det kanske var trettio personer i publiken.. Och ja, det är klart ni gör. För det var ju just ni, vi trettio!

  Jag vet inte. Kanske borde vi sluta ge varandra jobb. Vad tror ni?

 16. 16 Den 2 October 2009, 12:16 skrev Martin Romatowski:

  Vadå, jag fattar inte. Vilket tillfälle är det du pratar om? Och nej, jag tycker vi alla ska hålla ihop och ge varandra jobb (vilket jag inte tycker att vi har gjort än så länge)!

 17. 17 Den 2 October 2009, 14:57 skrev daniel:

  roligt att det fortfarande sex år efteråt räcker med att nämna samson för att få folk att trilla av pinn. är dock rädd att fanta ändå inte lyckas matcha den sjuttonårige kornel kovacs som kallade oss “finniga johan jacobsson-wannabes”. 2002 i want u back.

 18. 18 Den 2 October 2009, 15:19 skrev Martin Romatowski:

  Jävlar, sajten finns alltså fortfarande uppe! Och okej, nu när jag inte är så stressad fattar jag piken fullt ut. Höhö.

 19. 19 Den 2 October 2009, 15:43 skrev fanta:

  vet ej, har aldrig läst samson. låter elakt av han det där med dålig hy.

  äh, alla tillfällen. men detta är inte rätt forum.

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell