94. The Ark, »Calleth You Cometh I«

Publicerat den 29 September 2009 under Listan av Gästskribent. 7 kommentarer.

94. The Ark, »Calleth You Cometh I«
(singel & albumspår, In Lust We Trust, 2002)

Gästskribent: Eric Schüldt

The Ark-sångaren Ola Salo, fotograferad av "Majsan Of Sweden". Foto från Flickr, licenserat som Creative Commons.

Året är 2002. Det är vinter och jag har precis börjat journalistlinjen på JMK. Snöstorm och motvind präglar allén fram till den gamla journalisthögskolans slitna korridorer på Karlavägen i Stockholm.

Jag är djupt olyckligt kär. Det känns som ett varannandagsväder. En dag av lycka följs av en dag präglad av extrem olycka. Det här är ett tillstånd farligt nära psykosen. Verkligheten sätts ur spel. Begynnelsebokstaven i den tilltänktas namn blir magiskt. Den där lilla vokalen dyker upp överallt. Likt ett hemligt meddelande lyser den från reklampelare och tidningsrubriker. Ja, ni känner säkert igen känslan. En känsla som kan återkomma när man på ett eller annat sätt påminns om tiden då besattheten härskade. Den kan handla om en lukt. Eller en låt.

Det tar ungefär tio minuter att gå mellan tunnelbanestationen och Karlavägen 104. Motvinden blåser. På den här tiden ägde jag ingen iPod. Kanske fanns de inte ens. Jag hade en stor otymplig cd-freestyle. Den drog två batterier i veckan och gjorde man ett litet skutt eller annan hastig rörelse hoppade lasern och skivan startade om från början. Under den här vintern finns bara en enda skiva i min spelare. Det är en singel. Singeln har bara ett spår och varje morgon har jag har låten på repeat. Kanske hinner jag höra den två hundra gånger. Musiken blir mitt soundtrack till olycka och motvind. Låten är The Arks »Calleth You Cometh I«.

YouTube Preview Image

Jag och The Ark hade redan då en lång historia. I gymnasiet var jag och min klass på turné med musikalen Jesus Christ Superstar. Jag spelade lärjunge, ett mycket prestigefullt uppdrag. En avlägsen bekant hade tipsat mig om att det fanns ett band som lät precis som Andrew Lloyd Webbers gamla rockopera. Fast bättre! Bandet hade på den här tiden bara gett ut en ep. Men fylld som jag var av religiösa grubblerier och längtan efter något häftigt efter att Oasis blivit tråkiga så blev denna apokalyptiska rock min melodi.

Runt 2002 hade min relation till The Ark svalnat. Innerst inne i mig klappade ändå ett indiehjärta. The Ark hade blivit stora. För stora. Jag var inte längre ensam om att kunna nynna med i refrängen till »Cracked Messiah«.

Med plötsligt hände det.

Jag ligger i sängen. Klockradion går på och jag vaknar till ett ilsket pianointro. Från den lilla högtalaren på nattduksbordet byggs en hel opera upp. Jag kan inte röra mig. Versen, ja, det är versernas vers. En lång Jakobs stege rakt upp i den där refrängen som tonåringar fortfarande gråter bort sitt smink till. Och när man tror att låten nästan är slut tar basen över pianots roll. Hela låtbygget vrids ett kvarts varv och, tja, något verkligt mirakulöst inträffar. Ett långt ahhhhh ahhhh ahhh ahhhhhhh ahhhhhh.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Jag är yrvaken men övertygad. Jag har just hört vår tids bästa låt. Först efter slutackordet när programledaren kommer in och avar förstår jag att det är The Arks nya singel jag har hört.

Sedan dess är vi oskiljaktiga. Vintern 2002 är »Calleth You Cometh I« på repeat.

Och vad som än händer i mitt liv så kommer den att finnas kvar. Precis som minnet av motvind och besatthet.

Eric Schüldt är radiojournalist och före detta krönikör i Musikmagasinet Novell. Han tycker att »Calleth You Cometh I« är 00-talets allra bästa låt.

Lyssna också på:

The Ark, »It Takes A Fool To Remain Sane« (singel & albumspår, We Are The Ark, 2000)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Jonathan Johansson, »En hand i himlen« (singel & albumspår, En hand i himlen, 2009)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Vapnet, »Kalla Mig« (EP-spår, Ge Dom Våld, 2005)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Etiketter: , , ,

7 kommentarer på “94. The Ark, »Calleth You Cometh I«”

 1. 1 Den 29 September 2009, 13:11 skrev Martin Romatowski:

  Det känns som att The Ark gjorde en intressant resa under 00-talet. När jag först hörde dem, typ hösten 1999, var de ett spännande och annorlunda indieband, för att sedan tappa alltmer kredd i finsmakarkretsar för var år som gick. Intressant det där, kanske jämförbart med Coldplay och deras första skiva?

 2. 2 Den 29 September 2009, 15:07 skrev Maggie:

  Sant, när jag såg dem live första gången var folk chockade och tyckte de var jätteextrema. Sedan kom Kentturnén och sen gick det väldigt snabbt till melodifestivalen.

 3. 3 Den 29 September 2009, 16:32 skrev Albin:

  Jag har precis samma minnen, när de spelade Let your body decide i Jönköping runt millenieskiftet… Det var en snackis och folk såg dem som superqueera typ. Sen gick det som sagt fort.

 4. 4 Den 29 September 2009, 17:10 skrev Niklas Alicki:

  Men precis som Coldplay har de ju heller aldrig brytt sig om indiekredden, och i deras huvuden var de nog alltid redo för Melodifestivalen.

 5. 5 Den 29 September 2009, 22:48 skrev Gustav Rosengren:

  I Holm&Herngrens film klassfesten utgör väl Calleth You Cometh I soundtrackets “main theme”. Har för mig att det framförs en lysande instrumentalversion av låten, på klockspel eller liknande, i samband med den förlösande begravningsscenen. Skulle väldigt gärna vilja höra den versionen igen….

 6. 6 Den 29 September 2009, 23:27 skrev Albin:

  Gustav: Problemet är väl isåfall att man måste se filmen igen…

 7. 7 Den 27 July 2014, 20:24 skrev Leo:

  This just in: The Ark suger. Felaktiga verbformer också. Tar tre minuter att kolla upp. Pajasar.

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell