98. Black Strobe, »Italian Fireflies«

Publicerat den 25 September 2009 under Listan av Gästskribent. 6 kommentarer.

98. Black Strobe, »Italian Fireflies«
(singel, 2003)

Gästskribent: Niklas »Nicky Pop« Johansson.

Omslaget till "Italian Fireflies" med Black Strobe.»Italian Fireflies« började spelas på svenska dansgolv under 2004, efter att det hippa franska skivbolaget Kitsuné hade tagit med låten på en samlingsskiva. Samlingsskivorna som kom från Kitsuné på den tiden var en våt dröm för oss som älskar att dansa på borden på svenska popklubbar. Det var nytt och franskt och det lät inte alls som Broder Daniel. Jag skulle aldrig i mitt liv skriva ett ont ord om Broder Daniel, men det kommer en punkt när den unge popälskaren behöver något mer i sin partytillvaro än manglande gitarrer och män med ångest.

Journalister försöker ibland förklara hur det går till när popkids börjar gilla tungt dunkande dansmusik. Man pekar på hur fantastisk stämningen på en viss klubb ska ha varit eller hur det ena eller andra skivbolaget lyckats kombinera pop och dansmusik på ett oemotståndligt sätt. Det skulle kunna ha varit historien om Kitsuné, men trots att deras samlingar var spännande när de kom är det få som bryr sig om dem idag.

En bättre förklaring är att popkidsen inte är så dumma som de ser ut; de känner igen en bra låt när de hör den. När de tar en låt till sina hjärtan beror det helt enkelt på att den är riktigt jävla bra.

För att en låt verkligen ska bli en hit i mitt gäng krävs det dock något mer: att den går att sjunga med i. När du för första gången hör »Italian Fireflies« kanske du tänker att det här går ju inte alls att sjunga med i. Det är liksom bara en hetsig syntslinga, dunkande trummor, bas och samma samma, om och om igen.

YouTube Preview Image

Men stanna upp en liten stund och lyssna: det här är inte vilken syntslinga som helst. Det är den vackraste och mest livsbejakande syntslingan som gjorts på den här sidan millenieskiftet. Den går att sjunga med i och den går att dansa till. Den går att fira nyår till och den går att hälla Törley över varandra till. Har du inte gjort det så tycker jag att du borde testa du med. »Italian Fireflies« kommer att hålla i många år till. Fånga natten och sjung med!

Niklas Johansson, mer känd som Nicky Pop, är en institution i Göteborgs popklubbliv. Det senaste året har han haft klubben Livet tillsammans med Novellredaktören Niklas Alicki. »Italian Fireflies« hamnar på fjärde plats när Niklas rangordnar 00-talets låtar. Olle Ljungströms »Kaffe & En Cigarett« är på första.

Lyssna också på:

Zongamin, »Bongo Song« (singel, 2005)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Rex The Dog, »Frequency« (singel, 2004)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Justice, »Waters Of Nazareth« (singel, 2005; albumspår, , 2007)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Playlist med hundralistan plus “Lyssna också”-låtar. Kommer att fyllas på allt eftersom fler låtar avslöjas.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer på “98. Black Strobe, »Italian Fireflies«”

 1. 1 Den 25 September 2009, 07:53 skrev Noac:

  hur fungerar det att uppdatera en redan befintlig spellista i Spotify med låtar som nu blir tillagda? Det kommer ju att ske fler dagar innan denna listan är klar….

  Noac

 2. 2 Den 25 September 2009, 08:48 skrev David Hylander:

  Jag lägger till dem manuellt på morgonen. Vet inte om det finns något bättre sätt. Eller hur menar du?

 3. 3 Den 25 September 2009, 09:29 skrev noac:

  när jag klickade på Spotify-länken i morse så uppdaterades inte min lista men det har den gjort nu. Möjligtvis att du inte hade lagt till dem när jag försökte uppdatera. Ser OK ut nu.

  Noac

 4. 4 Den 25 September 2009, 09:31 skrev David Hylander:

  Stämmer. Jag gör det direkt när jag vaknar på morgonen, men ibland som idag blir det lite senare… Alternativet är att lägga in låtarna på kvällen, men det avslöjar ju vilken nästa dags låt är för de som är uppe sent, och det är ju tråkigt.

 5. 5 Den 26 September 2009, 20:43 skrev Mattias Bengtsson:

  Bongo Song är fan riktigt riktigt bra.

 6. 6 Den 28 September 2009, 14:48 skrev Eric Schüldt:

  Jag håller med om att detta är en av de allra bästa låtarna.

  Men jag har aldrig lyckats sjunga med i synthslingan.

  Kommentera.

Presenteras av musikmagasinet Novell